Bazoviška cesta 14
6250 Ilirska Bistrica
Društvo brkinskih sadjarjev je v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Nova Gorica organiziralo že tradicionalno regijsko ocenjevanje sadnih žganj Primorska 2024.
Ocenjevanje sadnih žganj ima velik pomen za pridelovalce žganj, saj jim omogoča prepoznavanje na trgu, potrjuje kakovost njihovih izdelkov in spodbuja k izboljšanju končnega izdelka – sadnega žganja.
Na ocenjevanje je prispelo 35 vzorcev sadnih žganj in likerjev s celotnega območja Primorske.
Vzorce je ocenjevala tričlanska strokovna komisija iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Ocenjevanje je izvedeno po pravilniku, ki določa 20-točkovni sistem, po katerem se ocenjuje čistost, aromo, okus in harmoničnost žganja.
Kaj nam o žganju povedo posamezni kriteriji ocenjevanja:
- čistost - žganje mora biti bistro, čisto in brez usedlin,
- aroma mora izražati značilnosti sadja, iz katerega je izdelano brez neprijetnih vonjav,
- okus žganja mora biti prepoznaven, čist okus sadja z ustrezno alkoholno stopnjo, brez ostrih neprijetnih tonov, dober pookus je dolg, prijeten in ohranja značilnosti sadja iz katerega je žganje izdelano,
- harmoničnost - pomeni dobro usklajenost vseh senzoričnih lastnosti sadja.
Žganja, ki so dosegla od 18 do 20 točk, so bila nagrajena z zlatim priznanjem, od 16,50 do 17,99 točk s srebrnim priznanjem in od 15 do 16,49 točk z bronastim priznanjem.
Žganja smo razdelili na štiri kategorije in sicer na slivova žganja, brinjeva žganja, sadna žganja in posebna žganja. Pri vsaki kategoriji žganj je komisija izbrala še najboljše žganje, ki poleg priznanja prejme še plaketo.
Komisija je bila nad vzorci navdušena, saj je bila večina vzorcev odlične kakovosti in brez večjih napak.
Na prireditvi Bistriška tržnica 22. septembra v Ilirski Bistrici je bilo podeljenih 35 priznanj, od tega 24 zlatih, 8 srebrnih in 3 bronasta priznanja.
Med posameznimi kategorijami pa je komisija izbrala še najboljše žganje in pridelovalcem le-teh podelila poleg zlatih priznanj še posebno plaketo.
V skupini sadnih žganj je bilo izbrano jabolčno žganje starano v hrastovem sodu, katerega je pridelala Družinska kmetija Biščak, v skupini slivovih žganj je dobilo največ točk slivovo žganje Matjaža Mišeta, med brinjevimi žganji je bilo izbrano brinjevo žganje Branka Butinarja in v skupini posebnih žganj ter likerjev pa je bil izbran limonin liker gospe Mirjam Bratuš.
Na prireditvi Bistriška tržnica so člani Društva brkinskih sadjarjev razstavili sadje različnih sadnih vrst in sort. Predstavljena je bila široka paleta sort jabolk, hrušk in češpelj iz intenzivnih in travniških nasadov ter odporne sorte jabolk.
Danijela Volk, univ. dipl. ing. agr,
Izpostava oddelka za kmetijsko svetovanje Ilirska Bistrica