Bazoviška cesta 14
6250 Ilirska Bistrica
Dobra jed sama vabi. Na mladost nas prav gotovo spominja enolončnica naših babic, poleg pa je morda pripravila palačinke.
V letošnjem letu sta bili to tudi jedi, ki so jih morale pripraviti ekipe, ki so se udeležile 14. regijskega tekmovanja za Zlato kuhalnico v Izoli, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Šestčlanska ekipa kuharskih strokovnjakov je ocenjevala pripravo na delo – mise en place, potek same priprave jedi in njeno predstavitev na razstavni mizi.
Učenke 7. b Anja Rutar, Neža Derenčin in Zala Prosen so se pri pripravi potrudile, da so bili prav vsi koščki enako narezani in pravilno prepraženi. Zelenjavo so kuhljale počasi in jo dodajale postopoma glede na njeno čvrstost. Odišavile so jo z dišavnicami, ki smo jih skoraj že pozabili: domači šetraj, drobnjak, majaron in peteršilj. Zgostile so jo z domačim vlivanci, ki so bili posebej okusni zaradi domačih jajc. Domača zelenjava, začimbe in pirina moka so bile podlaga za okusno in zdravo bio enolončnico. Mineštro smo pripravili na modernejši način, po navodilih šolskega kuharja Dejana Čandeka smo jo namreč oplemenitili s peno iz jogurta in kisle smetane ter s hrustljavo ocvrto zeleno.
Palačinke so morale biti pirine, zato smo za mehkejšo teksturo dodali olivno olje. Napolnili smo jih s skuto, ki smo ji dodali sadež primeren letnemu času – hruško. Skuhana v vodi, odišavljeni s cimetovo skorjo in limono, je bila dodatna nota, ki je pripomogla k zmagi. Za hrustljavost pa smo po nasvetu kuharja ocvrle kuhano piro in z njo dekorirale krožnik.
Kako se pravilno zmeša napitek v »šejkerju«, je demonstriral Stojan Križman, Tina Šabič pa je to brezhibno izvedla na tekmovanju in pripravila čaj iz šipka z listi vrtnice burbonke.
Šest ocenjevalcev – kuharskih strokovnjakov in učiteljev iz gostinske šole, se je enoglasno strinjalo, da je naša enolončnica najokusnejša ter štirim dekletom dodelilo zlato priznanje.
Učiteljica Vera Frank, OŠ Antona Žnideršiča