Bazoviška cesta 14
6250 Ilirska Bistrica
Kulturno-etnološka prireditev Mala južna, že peta po vrsti, je tudi letos na grajsko dvorišče na Doljnem Zemonu privabila številne obiskovalce, ki so si ogledali stare običaje kuhanja in pokušali tradicionalne jedi z Bistriškega, ki izginjajo z današnjih jedilnikov.
Organizatorji, Kulturno društvo Grad iz Dolnjega Zemona, so s finančno pomočjo Občine Ilirska Bistrica in sponzorjev poskrbeli za pestro dogajanje, k sodelovanju pa so povabili 11 društev in skupin, ki so na star način (na odprtem ognju) in v starih posodah pripravila različne stare domače jedi »na žlico«, značilne za naše kraje, ki so jih obiskovalci z veseljem tudi poizkusili.
Mladinska skupnost Trpčane je ponudila koleravo in njoke z marmelado, na stojnici skupine Zeljena gasa so obiskovalci lahko pokušali ječmen s svinjskimi kračami in rožičevo potico, Ribiška družina Ilirska Bistrica je pripravila postrvi in okisan krompir, članice društva Tuščak Bač so skuhale pašto s fižolom in krompirjem, za posladek pa so ponudile šnite, na stojnici KD Podgrad je dišalo po koleravi in štrukljih, Turistično društvo Il. Bistrica je ponudilo sire na domač način in šmorn, na stojnici KD Grad iz Doljnega Zemona so bili na pokušino krompir na zevnici, fritalija, štruklji in rižkok, KETŠD Alojz Mihelčič iz Harij je pripravilo krompir na ždroci in šnite, KŠD Koseze polento z ocvirki in miške, Društvo Studenec Gornji Zemon sardele z okisanim krompirjem in palačinke, KD Huje pa koleravo in potico.
Obiskovalce je pozdravil tudi župan Anton Šenkinc, ki je izrazil veselje ob tem, da so občani prireditev sprejeli za svojo in se je udeležujejo v velikem številu. Prireditev je spremljal tudi kulturni program, ki so ga oblikovali člani KD Grad Doljni Zemon, Jasenski kerglci, Brštulin banda in mladi harmonikaši, za zabavo pa je poskrbel ansambel Ku adn. V sklopu prireditve je bila na ogled tudi fotografska razstava vhodnih vrat in dimnikov fotografa Janeza Škrlja ter slikarska razstava Rajka Kranjca.