Bazoviška cesta 14
6250 Ilirska Bistrica
Zimski čas je čas kolin. Čas, ki je za mnoge še vedno poseben družinski in vaški praznik. Eno izmed pomembnih opravil je tudi priprava ocvirkov.
Včasih je bilo v navadi, da se je po vasi neslo pokušino. V pokušino se je dalo krompir v kosih z ocvirki, kos jetrc, prate, špeha, kos rebrc, kos hrbta za juho. Ponekod je tako tudi še danes.
Ocvirki spadajo med najbolj priljubljene dodatke zimskim jedem. Če hočemo skuhati odlično enolončnico, polento, pražen krompir, zabeliti regrat, krompir v zevnici, pripraviti ocvrta jajčka z ocvirki ali ocvirkovo potico/ocvirkovko, moramo imeti dobre, domače ocvirke in mast, ki so pika na i naše vrhunske kuhinje.
Na Univerzi za tretje življenjsko obdobje je bil tudi za skupino K(r)uharije praznik, ko so se na mrzel zimski dan srečale na prvi delavnici letošnjega študijskega leta in pripravljale krompir z ocvirki s prilogami kislega zelja in peko kruha.
Jedi so pripravljale s srcem in z velikim veseljem, tako da jim je vse odlično uspelo in v kuhinji je zadišal omamen vonj po domačih ocvirkih in kruhu.
Kot se ob velikem uspehu spodobi, so ob zaključku delavnice poskusile vse pripravljene dobrote in nazdravile s kozarcem dobrega črnega vina.
Ocvirke lahko shranimo suhe ali jih zalijemo v mast.
Velika je razlika med kupljenimi in doma pripravljenimi ocvirki. Zato le pogumno in si pripravite domače ocvirke in mast. Ni težko.
Recepti so v prilogi. Priprava je zelo preprosta. Poskusite tudi vi!
zapisala Nevenka Tomšič,
fotografije N. Tomšič in I. Bratovič