Bazoviška cesta 14
6250 Ilirska Bistrica
Osnovne šole in vrtci v naši občini so s tradicionalnim slovenskim zajtrkom obeležili dan slovenske hrane. Na jedilniku so bili med, maslo, kruh mleko in jabolko, da bi med otroki okrepili zavedanje o pomenu zdrave, doma pridelane hrane in zdravega prehranjevanja, so na šolah pripravili tudi spremljevalne aktivnosti. Zavzetost šol je podprl tudi župan dr. Gregor Kovačič.
Današnji dan so spremenili v pravo praznovanje, ki ga je tako rekoč povsod spremljalo petje ponarodele Slakove pesmi Čebelar.
Osnovno šolo Rudija Mahniča - Brkinca Pregarje je obiskal župan dr. Gregor Kovačič in tako podprl prizadevanja izobraževalnih ustanov za promocijo zdravega prehranjevanja in lokalno pridelane hrane. Šolam v občini so sestavine za zajtrk donirali tudi nekateri kmetje, čebelarji in drugi lokalni pridelovalci, za kar se šole iskreno zahvaljujejo.
Učenci in vrtčevski otroci niso le zdravo malicali, ampak so se tudi poučili, zakaj jesti hrano iz lokalno pridelanih sestavin in zakaj je pomemben zajtrk. Na OŠ Rudolfa Ukoviča v Podgradu, denimo, so se že pred zajtrkom z učenci pogovorili o osnovnih živilih, ki jih bodo zaužili, in zakaj so ta del zdrave prehrane. Spoznali so prednosti domače, sveže in kakovostne hrane ter pomembno vlogo slovenskih kmetov, čebelarjev in pridelovalcev. Učenci so izvedeli, kako s takšno izbiro podpirajo lokalno skupnost, ohranjajo tradicijo in skrbijo za okolje. Posebno pozornost so namenili tudi pomenu zajtrka kot prvega obroka dneva.
V bistriškem vrtcu Jožefe Maslo pravijo, da je vsaka skupina otrok malo po svoje pripravila svoje praznovanje. »Mize po skupinah so krasili raznorazni pogrinjki, ponekod so za praznično vzdušje poskrbeli s svečkami, mlajši so se družili v večnamenskem prostoru, najstarejše skupine pa so se odzvale vabilu s sosednje šole in so zajtrkovale skupaj s prvošolci.« Z včerajšnjim zajtrkom so slavnostno zaključil dejavnosti, ki so se ves teden vrtele okrog hrane, spoznavanja različnih vrst mleka, medu in sadja.
Na OŠ Toneta Tomšiča Knežak in OŠ Jelšane so prav tako ob zajtrku pripravili tudi spremljevalni program, ki je otroke ozaveščal o pomenu hrane. V Jelšanah so med drugim izpostavili, da si posebno pohvalo zasluži njihov vrtec, saj so otroci skupaj z vzgojiteljicami spekli domač kruh, ki je bil osrednji del pogostitve.
Tudi v vrtcu Antonina so pekli kruh. "Delavnica peke kruha je potekala v sklopu spoznavanja tradicionalnih kuharskih veščin in zdrave prehrane. Otroci so z veseljem zavihali rokave, spoznavali sestavine za peko kruha ter ob pomoči veščih rok sestre Cirile Hostnik pripravili odlične domače žemljice. Za njeno pomoč pri izvedbi delavnice se ji iz srca zahvaljujemo," sporočajo iz vrtca.
Na OŠ Podgora Kuteževo so dan obogatili s obiskom čebelarja Andreja Bergoča, ki je predstavil pomen čebel, čebelarstvo, panj AŽ in še veliko zanimivega o življenju čebel. S skupnim druženjem so učence in otroke spodbudili k razumevanju pomena zdravega prehranjevanja, povezovanja z lokalnim okoljem ter k spoštovanju dela slovenskih pridelovalcev hrane.