Bazoviška cesta 14
6250 Ilirska Bistrica
Učenke Osnovne šole Rudolfa Ukoviča Podgrad so zmagovalke 16 državnega tekmovanja za Zlato kuhalnico. Strogo ocenjevalno komisijo so navdušile tako z jedjo kot z estetsko dovršenim pogrinjkom. Za uspeh jim je čestital tudi župan dr. Gregor Kovačič.
Devetošolke Brina Cek, Mila Novakovič, Nuša Boštjančič in Zoja Ceglar so se pod mentorstvom učitelja Tilna Muhe kuharsko izmojstrile do te mere, da stroga komisija pri njihovi mizi ni imela nobene pripombe, ampak le pohvalo odlično.
Pripravljali so jesenski meni
Državno tekmovanje je potekalo na Brdu pri Kranju v sklopu 72. Gostinsko turističnega zbora Slovenije. V kuhanju se je pomerilo 12 ekip, ki so pred tem zmagale na regijskih tekmovanjih. Vse so bile postavljene pred enako nalogo pripraviti značilni jesenski meni: gobovo enolončnico, ajdove žgance in osvežilni jabolčno-hruškov smoothi.
V podgrajski osnovni šoli so obrok pripravili iz lokalno pridelanih in nabranih sestavin. Poleg priprave in serviranja hrane so se skrbno posvetili tudi pripravi mize. Ikebano, ki je krasila mizo, je izdelal bivši učitelj likovne umetnosti Frane Dolgan – Franček.
Za nagrado obisk pri kuharskem mojstru
Učenke so na obisku pri županu povedale, da so se na tekmovanje intenzivno pripravljale in se, da bi bile čim boljše, odpovedale nekaterem drugim šolskim aktivnostim in tudi prostemu času. Učitelj Tiln Muha jih je znal dobro motivirati, da bi jih pripravil na najbolj nepričakovane scenarije, ki se jim lahko pripetijo na tekmovanju, pa jim je že med vajo postavljal tudi zabavne prepreke.
Nadebudne kuharice so skromno dodale, da takšnega uspeha niso pričakovale. Kot je priznal ravnatelj OŠ Podgrad Matej Grahor, je uspeh presenetil tudi njega, saj se je šola tradicionalnemu tekmovanju za Zlato kuhalnico komaj dobro pridružila. Na dekleta so na šoli zelo ponosni. Ravnatelj je izpostavil, do gre za učenke, ki so uspešne na vseh področjih, njihova zavzetost in predanost pa je prišla do izraza tudi v kuharskem projektu, za katerega so žrtvovale zelo veliko časa.
Turistična zveza Slovenije, ki organizira tekmovanje, jih je za zmago nagradila s kuharsko delavnico pri znanem kuharskem mojstru Urošu Štefelinu.