Bazoviška cesta 14
6250 Ilirska Bistrica
Čeprav je bil ponedeljek, 12. maja, malo oblačen, smo se članice nadaljevalne skupine k(r)uharije pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje odpravile v med hribe ujeto Cerkno, na nabiralniško delavnico in kuhanje divje hrane. Delavnico je vodila posebna poznavalka divje hrane, gospa Darja Vrana.
Divje rastline - bogastvo okusov na dosegu roke
Po gostoljubnem sprejemu, okusnem zajtrku, ki ga je pripravila naša gostiteljica, in postrežbi naše članice Ljubice Uljan z njeno bogato orehovo potico je sledilo predavanje o prepoznavanju užitnih divjih rastlin in plevelov.
Poslušale smo predavanje, ki nam je razširilo znanje o uporabi užitnih divjih rastlin - pionir nabiralništva divjih rastlin Dario Cortesa jih je ljubkovalno poimenoval "divjinke". Spoznale smo pomen zdrave prehrane in široko uporabo divjink. Potem nas je ga. Darja popeljala v naravo, na teren, v zdravilni svet divjih rastlin.
Tu smo si na bližnji gmajni ogledale, poduhale in pokusile vrsto različnih divjih užitnih rastlin: koprivo, gozdni regrat, rman, tropotec, čemaž, strašnico, krvomočnico, njivsko preslico, zajčjo deteljo, črno deteljo, mehki osat, šetraj, pljučnik, travniško kaduljo. Kar nekaj smo jih nabrale. Spoznale pa smo tudi različne vrste užitnega plevela, ki raste na naših vrtovih: kurja črevca, tolščak, regačico, rogovilček. Vse to so rastline prihodnosti!
Polne navdiha smo po vrnitvi pripravile okusno divje kosilo iz sveže nabrane divjih rastlin.
"Divja vrata so na stežaj odprta." Pojdite v naravo, naberite divje rastline in jih vključite v svojo prehrano!
Spoznale smo se tudi z laufarji
Dan v Cerknem pa ne bi bil popoln brez ogleda cerkljanskih laufarjev. V prostorih Društva laufarija nas je sprejel g. Miha Bavcon, ki nam je predstavil vseh 25 likov, katerih posebnost so njihova naličja (26 jih je), t.i. "larfe", izrezljane iz lipovega lesa. Ime skupine naj bi izviralo iz nemške besede laufen (teči, tekati), ker posamezni med liki, ta terjasti, ves čas tekajo naokoli.
Bilo nam je res lepo in spoznale smo veliko novega in zelo uporabnega.
Nevenka Tomšič