Vojaška pot

Pot z izhodišča v Ilirski Bistrici zavije na Hrib svobode in nadaljuje v smeri Zarečja in čez Brkine. Na poti postanek pri partizanski bolnici Zalesje. Naprej po Košanski dolini do Parka vojaške zgodovine in čez Šmihelsko dolino; nato pa še zahtevnejši vzpon do Šilentabra. Sledi spust do Podstenj in naprej vse do Ilirske Bistrice. Izvrstna priložnost za spoznavanje bogate vojaškozgodovinske dediščine območja.

Vrsta poti:                 Tematska

Dolžina:                      56,8 km

Čas:                             6h

Višinska razlika:     1214 m

Podlaga:                     Asfalt, makadam

Zahtevnost:                5/5

POTEK

Ilirska Bistrica – Hrib svobode - Zarečje - Prelože - Ostrožno Brdo - Suhorje - Nova Sušica - Kal - Park vojaške zgodovine - Velika Pristava - Narin - Šilentabor - Podstenje – Ilirska Bistrica - Hrib svobode

OPIS

Izhodišče vojaške poti je spomenik Prekomorskim brigadam na hribu Svobode v Ilirski Bistrici. Od spomenika se po poti spustiimo proti Trnovem in pot nadaljujemo po Gregorčičevi, Vilharjevi in Gubčevi ulici proti Rečici. Prečkamo železniško progo, zavijemo desno na obvoznico, v prvem križišču zavijemo desno proti Rečici. Prečkamo Reko in zavijemo levo skozi Zarečje, nato levo v dolino Posrtvice. 

Asfaltno podlago zamenja makadamska poljska pot, katera se vzpenja do asfaltne ceste Prem - Pregarje - Obrov. Na cesti zavijemo desno  in se vozimo mimo vasi Prelože.  Ko se cesta prične spuščati zavijemo levo na makadamsko cesto v smeri Ostrožnega Brda. Na koncu vasi si ogledamo spominsko sobo posvečeno Partizanski bolnici Zalesje, nato sledimo oznakam do same bolnice.

Ponovno se vzpnemo po makadamski cesti nazaj prosti ostrožnemu Brdu, pred vasjo v križišču zavijemo levo proti vasi Suhorje, skozi katero nas cesta priede do Buj. V biujah prečkamo državno cesto in se vzpnemo v vas, nato zavijemo desno na makadam in pot nadaljujemo proti Stari Sušici, Novi Sušici, Kalu, in Hrastjam, kjer prečkamo cesto do Parka vojaške zgodovine, kjer je na ogled obsežna muzejska zbirka. Pot nadaljujemo po glavni cesti, kjer v prvem križišču zavijemo levo in se po lokalni cesti peljemo v Šmihel in Narin, od koder se vzpnemo na Šilentabor. Sledi spust po stari vojaški cesti skozi tunel v Podtabor in naprej v Podstenje, kjer zavijemo levo in se po poljski poti pripeljemo ob železnici do Topolca in od tu nazaj na izhodišče.

GPX datoteka: Vojaška pot