Kettejeva pot

Društvo Kettejeva pot je leta 2006 ob 130. obletnici pesnikovega rojstva odprlo 9 km dolgo pešpot, ki povezuje Trnovo v Ilirski Bistrici in Prem, torej kraja, ki sta neločljivo povezana s Kettejevo mladostjo.

 V Trnovem pri Ilirski Bistrici se je rodila Kettejeva mati Ana Valenčič, po domače Jejčkova, ter se po poroki preselila v osnovno šolo na Premu, kjer je kot učitelj služboval Vrhničan Filip Kette. Malemu Ketteju je mati umrla zaradi jetike, že ko je bil star štiri leta, oče pa v nižjih razredih gimnazije. Tedaj je za Dragotina začel skrbeti Janez Valenčič, materin stric, premožen trgovec iz Trnovega.

Pot se začne pred Osnovno šolo Dragotina Ketteja, nadaljuje skozi Trnovo, mimo stare ljudske šole, kjer je nekaj časa poučeval Kettejev oče in po Kettejevi ulici, kjer stojita rojstna hiša njegove matere in hiša, kjer je živel njegov stric Janez Valenčič. Iz mestnega primeža se izvijemo pri zaselku Rečica, kjer prečkamo most čez reko Reko in se po asfaltirani cesti napotimo proti Zarečju.

Od tam nas do konca trdega asfalta čaka le še dobrih 500 metrov, kjer čez potok Posrtev zavijemo desno in nadaljujemo po mirnem makadamu, kjer tako rekoč ni prometa. Hodimo po dolini Reke. Ko pridemo do Novakove domačije, smo približno na pol poti. Tu si lahko ogledamo Novakov mlin, če smo se seveda prej dogovorili z lastnikom. Pot nadaljujemo do Brejščkovega potoka, ki teče kar čez kolovoz, tako da ga moramo preskočiti. Pot se vzpne, pridemo na travnik ter zavijemo levo v vas Smrje.

Mimo cerkve nadaljujemo skozi vas do kapelice, kjer v križišču zapustimo asfalt in zavijemo levo. Med sadnim drevjem se precej strmo vzpnemo proti Premu. Ko pridemo na asfaltno cesto, ki vodi proti vasi Obrov, nas do začetka vasi loči samo še dober kilometer. Cerkev Sv. Helene obhodimo po levi strani in malo niže že pridemo do Kettejeve rojstne hiše.

Dolžina poti: 9 km

Čas hoje: 3 do 4 ure

Zahtevnost: lahka

Vzpon: 174 m

Višinska razlika: 72 m

OŠ Dragotina Ketteja – 411 m Novakov mlin – 395 m Vas Smrje – 468 m Vas Prem – 475 m

Kette_zgibanka.pdf  

Zgibanka je na voljo v:   

Tic Ilirska Bistrica

Gregorciceva c. 2, 6250 Ilirska Bistrica

info@tic-ilbistrica.si

tel.: +386 5 99 66 278

GSM: +386 30 345 221

Grad Prem: +386 5 99 85 011