Jezerska

Jezerska pot nas popelje iz Ilirske Bistrice v Brkine do jezera Mola. Ob jezeru je postavljen Ribiški dom, ki nudi okrepčilo, ob njem pa se speljana pot ob obali. Od jezera se usmerimo proti Harijam, pred vasjo pa zavijemo desno ter se po poljski poti spustimo v Zarečico. Pot nadaljujemo do Novakovega mlina ter se mimo Topolca vrnemo na izhodišče.

Vrsta poti:                 Turnokolesarska

Dolžina:                      26,6 km

Čas:                             3h 30min

Višinska razlika:     164m

Podlaga:                     Asfalt, makadam

Zahtevnost:                3/5

 

POTEK

Ilirska Bistrica – Dolnji Zemon – Koseze - Velika Bukovica – jezero Mola – Soze – Zarečica – Zarečje – Smrje – Topolc - Ilirska Bistrica

OPIS

Z vožnjo pričnemo v Ilirski Bistrici in se po Bazoviški cesti usmerimo proti reki. Iz krožišča v tretjem izvozu zavijemo na Podgrajsko cesto proti Zabičam. Na prvem križišču zavijemo na cesto mimo Žabovice, ki čez most vodi proti prvemu lahkemu vzponu pred Dolnjim Zemonom. Zapeljali bomo skozi vas in zavili desno proti Zemonski vagi. Tam bomo prečkali glavno cesto in zavili na makadamsko pot, ki nas vodi do Kosez. Podlaga preide na kolovoz, po katerem pridemo do železniškega mostu, kjer zavijemo na asfalt levo proti Veliki Bukovici.

Po kratkem spustu prečkamo most čez reko Molo, zavijemo levo na vznožje asfaltnega klanca in po nekaj deset metrih zavijemo na desno, kjer nas čaka malo bolj strm, vendar dobro utrjen kolovoz. Po njemu pridemo do vasi Velika Bukovica, kjer se peljemo mimo kapelice in nato se v dveh križiščih držimo desne, na naslednjem pa zavijemo levo na spust, ki nas vodi do spodnjega dela jezera Mole. Prehod na makadam nam popestri vzpon na jez. Peljemo naprej po cesti in na križišču zavijemo levo, proti Sozam. Preden pridemo v samo vas, sledimo tabli, ki nas vodi proti ribiški koči.  Na spustu je potrebno nekaj pazljivosti, saj podlaga prehaja med makadamom in asfaltom, zadnji del poti je lahko tudi nekoliko spran od deževja.

Pot nadaljujemo mimo jezera, ter v makadamski klanec in se povzpnemo do asfalta, kjer zavijemo levo. Po kratkem spustu in vzponu pridemo na križišče, kjer zavijemo proti Harijam. Pred Harijami na križišču zavijemo desno, na makadam, ki nas vodi do Zarečice, skozi katero peljemo proti cesti, ki vodi proti Dobropoljam. Na glavni cesti zavijemo levo in po kakšnih 100 metrih takoj desno na kolovoz, po katerem nadaljujemo pot proti Zarečju.

Na križišču pri cerkvi zavijemo desno v vas, nato levo proti Brcam. Po spustu se držimo desne in takoj za mostom zavijemo desno na makadam, ki nas vodi do Novakovega mlina. Tam prečkamo brv, nato po makadamu nadaljujemo proti glavni cesti. Glavno cesto prečkamo po strmem makadamskem spustu in gremo naravnost čez proti Podstenjam. Že po kakšnih 100 metrih zavijemo na makadam in nato mimo križišča s klopico levo. Pridemo do Topolca, kjer skozi vas nadaljujemo pot proti Ilirski Bistrici. Na prvem križišču zapeljemo desno, nato pa trikrat levo, nakar prečkamo železniško progo in za njo zavijemo desno na makadam. Na prihodu na glavno cesto zavijemo levo in zapeljemo mimo industrijske cone, nadaljujemo pot po glavni cesti čez prvo krožišče naravnost, preko Brinškovega klanca do občinske hiše na izhodišču. 

 

GPX datoteka: Jezerska