Posrtvica

 

7. Dolina Posrtvice.JPG

Posrtvica je ena od odmaknjenih, spokojnih dolin, ki se globoko zajeda v flišnate Brkine. Neokrnjena narava in svežina vode daje dolini poseben čar. Dolina je prepletena s potmi, ki so primerne za sprehode ali kolesarjenje.

Na razcepu se lahko odločite za pot v levo skozi dolino Posrtvice, navkreber proti naselju Brce, ki leži na slemenu SV dela Brkinov ali desno proti Premu. Skozi dolino potoka Posrtvica vodi v zavetju gozda urejena pot, ki vas preko sedmerih mostov popelje do zaselka Posrtvica. Zaradi miru, zavetja pred vročino in ponudbe turističnih kmetij je kot nalašč za sprehod ali vožnjo v naravi. Po dolini vodi Pot kurirjev in vezistov, kot tudi evropska pešpot E6.

Pot lahko nadaljujete tudi proti Brcam, kjer si lahko ogledate vaško cerkev Svetega duha. V vasi je spominsko obeležje zadnjim žrtvam 2. svetovne vojne na naših tleh, ki so padli v nemško zasedo na dan, ko so nemške enote v Ilirski Bistrici že kapitulirale.

Odcep za Prem vas po urejeni cesti ob Reki popelje mimo Novakovega mlina, obnovljene domačije z mlinom ob reki Reki. Zaradi hudourniškega značaja reke Reke ali po domače Vjlke uode je za te mline značilno, da so odmaknjeni od struge in so z njo povezani preko mlinščice, skozi katero preko zapornic regulirajo pretok vode. Po tej poti vodi 9 km dolga Kettejeva pot – pot pesnika moderne Dragotina Ketteja, ki povezuje rojstno hišo njegove matere v Trnovem in Kettejev dom na Premu.