Dleto

 

Dleto2.jpg

Dleto je z bukovim gozdom poraščena dolina, kjer izvira reka Reka, največja slovenska ponikalnica. Domačini ji pravijo tudi Vjlka uoda, saj se njena gladina ob večjih nalivih dvigne tudi za nekaj metrov.

S svojim tokom je ustvarila Škocjanske jame. Reka meri 54 km, podzemni tok reke je dolg kar 33 km, ponovno pa pride na površje v izviru reke Timave blizu kraja Štivan v Italiji. Ozračje v dolini je zaradi bližine vode prijetno hladno, zato je Dleto priljubljena izletniška točka za sprehode ob reki, prirejanje piknikov, pohodništvo, kolesarjenje in gobarjenje.

Dolina nudi življenjski prostor redkemu metulju, strašničinemu mravljiščarju, na poplavnih travnikih gnezdijo kosec, mala bobnarica, prepelica, vodomec, čebelar. Od gozdnih živali pa ne smemo pozabiti na rjavega medveda.

V Dletu se nahaja grob ruskega ujetnika iz 1. sv. vojne. Pot lahko nadaljujete na razgledno kraško planoto Gomance ali v smeri proti Ilirski Bistrici skozi dolino Podgora ali Kočanija, za Zabiče, Podgraje in Kuteževo.