Podtabor

 

podtaborska.jpeg

Podtabor je vas oblikovana pod prepadno steno iz terciarnih apnencev, tu se kraška pokrajina prelevi v dolino neprepustnega fliša. Pod steno in na koncu vasi se v deževnem obdobju nahajajo številni izviri Podstenjška.

Na začetku skalnega previsa – Pod Črmukljo je mezolitsko najdišče (iz srednje kamene dobe, ok. 10.000 let pr. n. št.), kjer so našli tudi kostne ostanke vidre, ki so v takih plasteh redki. Domačini ta kraj imenujejo tudi Spodmol (oznaka pojava) in Presadnik (v prejšnjih časih so domačini pod steno gojili zeljne sadike, ki so jih kasneje presadili na njivo). Pred luknjo v steni so dobro vidni ostanki stare utrdbe – Podtaborskega gradu, ki ga je omenjal tudi J. V. Valvasor.

Naprej proti zahodu skozi predor pridemo pod Uršno jamo. Jama je dobila ime po Urši, ženski, ki naj bi tu nekoč stanovala. Od tu vodijo poti proti Šilentabru, v Šembije, na gradišče, od koder imamo čudovit razgled na Vremščico (1027 m), Slavnik (1028 m) in Žabnik (1023 m), Brkine in dolino reke Reke.V vas pri Brusovih (hišna številka 6) se nahaja ena najstarejših trt, ki še vedno rodi, stara je prek 300 let.