Brkinka

 

Brkinka

Pot po osrednjem delu Brkinov z izhodiščem na Pregarjah je speljana po slemenih, od koder se razprostira pogled proti Čičariji, Slavniku, Nanosu, Snežniku in Pivški kotlini. Gričevnato-hribovita pokrajina s kulturnimi terasami, sadovnjaki, gručastimi vasmi, kjer lahko še srečate tudi sadjarja Brkinske sadne ceste.

 

Vrsta poti:                 Tematska

 

Dolžina:                      25,6 km

Čas:                             3h 30min

Višinska razlika:     636m

Podlaga:                     Asfalt, makadam

Zahtevnost:                3/5

POTEK

Pregarje – Rjavče – Tatre – Kozjane – Suhorje – Ostrožno Brdo – Prelože – Pregarje

OPIS

Izhodišče poti je na parkirišču pri vaškem domu v središču Pregarij. Pot nadaljujemo mimo oddajnika na Karlovici v smeri Rjavč in Tater. V središču vasi v križišču ceste za Kozino nadaljujemo naravnost, prav tako v naslednjem križišču z lipo nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti v smeri Kozjan. V Kozjanah se povzpnemo v središče vasi in pri spomeniku zavijemo desno na makadamsko pot, ki se preko polj, pašnikov in gozdov spušča v dolino Padeža.

Pri osamljeni kmetiji zavijemo desno na poljsko pot, kjer čez gozd in polje prispemo na cesto pod vasjo Suhorje. Pot nadaljujemo naravnost skozi vas. Na koncu vasi nas makadamska pot vodi proti Ostrožnem Brdu. V križišču s kapelico zavijemo levo v smeri Ostrožnega Brda.

Na koncu vasi zavijemo desno na poljsko pot, katera nas po slemenu pripelje na glavno cesto Prem – Pregarje. Zavijemo desno ter se mimo vasi Prelože spustimo pod njo in se vzpnemo na Pregarje. V Pregarje prispemo pri vaškem kalu, kjer v križišču zavijemo levo in prispemo na izhodišče.

GPX datoteka: Brkinka

Višinski graf