Katarina

 

sv-katarina-6_Katarina

Izhodišče poti je v Ilirski Bistrici, od tu pa vodi naprej v smeri hrvaške meje skozi brkinske vasi z lepimi razgledi na Snežnik. Iz Jelšan se zmerno vzpne proti Novokračinam, nato sledi še vzpon na Sv. Katarino, s katere se odpre razgled na Kvarnerski zaliv. Zatem pa navzdol do začetka doline Reke in vožnja skozi vasi do izhodišča.

Vrsta poti:                 Tematska

Dolžina:                      45,5 km

Čas:                             3h

Višinska razlika:     875 m

Podlaga:                     Asfalt, makadam

Zahtevnost:                3/5

 

POTEK

Ilirska Bistrica – Dolnji Zemon – Mala Bukovica - Pavlica – Veliko Brdo - Dolenje pri Jelšanah - Sv. Katarina - Novokračine - Sušak - Zabiče - Podgraje - Kuteževo - Vrbovo - Ilirska Bistrica

OPIS

Iz Ilirske Bistrice nadaljujemo po Bazoviški v smeri Reke. V krožišču zavijemo proti zabičam na Podgrajsko ulico in jo zapustimo na prvem odcepu desno. Preko polja nadaljujemo da vasi Dolnji Zemon, v vasi nadaljujemo naravnost v do križišča z glavno cesto na Zemonski Vagi. Prečkamo cestišče in za rudniškimi vagoni zavijemo desno na poljsko pot, po kateri peljemo do križišča z asfaltno cesto kjer zavijemo levo do Vasi Mala Bukovica, V vasi nadaljujemo naravnost do odcepa za Studeno goro. Vzpnemo se do Studene gore in naprej skozi Pavlico. Cesto zapustimo na odcepu za Veliko Brdo, kjer zavijemo na makadamsko poljsko pot.

Vožnjo nadaljujemo skozi vas Veliko Brdo in naprej na gozdno cesto, ki se spušča do regionalne ceste, na katero se priključimo na vrhu vasi Dolenje. Po magistralni cesti nadaljujemo skozi Dolenje, na Začetku Jelšan zavijemo levo in se vzpnemo v vas mimo cerkve po vaških ulicah. Prispemo na cesto Jelšane – Novokračine, kjer zavijemo levo in se po cesti vzpenjamo do vrha klanca. Na sedlu zavijemo desno na gozdno pot, katera nas pripelje do gradišča sv. Katarina.

Ob povratku iz gradišča se spustimo po kratkem klancu in v prvem križišču zavijemo levo po gozdni poti okoli gradišča. Pot nas pripelje na asfaltno cesto nad vasjo Novokračine. Po cesti nadaljujemo vožnjo mimo Novokračin in Sušaka skozi gozd mimo Dleta do Zabič. V križišču v vasi zavijemo desno v Podgraje in naprej v smeri Kuteževega. Pot nas vodi mimo stare šole na poljsko pot. V križišču zavijemo levo in se po poti spustimo do vasi Trpčane, kjer pot nadaljujemo desno po asfaltni cesti. V Jablanici lahko zavijemo na stransko cesto, po kateri lahko peljemo do Vrbovega. Po glavni cesti se skozi Jasen vrnemo na izhodišče.

 

GPX datoteka: Katarina

Višinski graf