Milanja

 

MILANJA

Izhodišče iz vasi Bač, od koder vodi razgibana pot po obrobju dinarskokraške planote Snežnik po gorskih poteh na Veliko Milanjo, s katere se razprostira razgled na Brkine. Spust po manj utrjenih poteh do Šembij, nato vzpon po stari italijanski cesti na greben Šilentabra ter ponoven spust do vasi v Zgornji Pivki.

Vrsta poti:                 Tematska

Dolžina:                      36,3 km

Čas:                             4h

Višinska razlika:     907m

Podlaga:                     Asfalt, makadam

Zahtevnost:                4/5

 

POTEK

Bač - Šembije - Šilentabor - Zagorje - Bač

OPIS

Iz izhodišča v vasi peljemo v smeri Koritnic. Za tovarno zavijemo levo v vaško ulico po kateri nadaljujemo naravnost. Pot preide v makadam in nas okoli hriba Tuščak pelje v smeri Mašuna V dolgem desnem zavoju ostanemo na glavni cesti, ki zavije desno, nato pa zavijemo na stransko pot, ki nas čez Knežji dol popelje do ceste Koritnice – Mašun.  Po tej cesti se vzpnemo do odcepa za Devin, kjer zavijemo desno in po makadamski poti nadaljujemo mimo lovskega Doma. V križišču cest in planinskih poti zavijemo desno in se spustimo in nato dvignemo v smeri Milanje. Ko prispemo iz gozda na visoke travnike se po kolovozu vzpnemo do Velike Milanje. Pot nadaljujemo po kamnitem kolovozu levo, ki prispe na makadamsko pot po kateri se spustimo po pobočju do klobuka. V križišču cest ob vznožju zavijemo desno po cesti, ki se spušča do Šembij.

V Šembijah prečkamo cesto in nadaljujemo pot po vaških ulicah, kjer se držimo leve in prispemo na poljsko pot, ki se preko kraškega roba spusti v Podtabor. Na križišču izberemo skrajno desno pot, preden se cesta prične spuščati zavijemo deno na staro vojaško pot, ki nas tik pod steno pripelje do tunela. Peljemo skozi tunel in se po njej vzpenjamo naravnost do cerkvice na Šilentaboru. Tu se spustimo do Zagorja, kjer zavijemo levo in v središču vasi desno na Krpanovo pot. Ta nas pripelje do gradu Kalec. Od gradu Kalec prečkamo cesto in zavijemo desno na poljsko pot, ki nas pripelje nazaj na izhodišče.

GPX datoteka: Milanja

Višinski graf