Sviščaki Kambrce

 

DSC01847

Nezahtevna krožna kolesarska trasa iz Sviščakov v Grdo Drago, Kambrce, mimo kozličeve ravni nazaj na Sviščake nas popelje v hlad Snežniških gozdov. Pot vodi skozi slikovito Grdo Drago v obsežne gozdna te sestoje. Ob poti vidimo dolomitne sklane nanose Mikule, katere je narava oblikovala v velike kamnite gmote.

 

Vrsta poti:                          Turnokolesarska

Dolžina:                               11 km

Višinska razlika:                288 m

Zahtevnost:                       ●○○○○              Tehnična:           ●○○○○              Kondicijska:       ●●○○○

Panorama:                         ●●○○○

POTEK

Sviščaki – Grada Draga – Kambrce – Pod Kleščami – Kozličeva ravan – Žleb – Matrdej - Sviščaki

OPIS

Izhodišče poti je pred planinskim domom na Sviščakih. Od tu se odpravimo po glavni cesti na vzhod v seri proti Grdi Dragi. Ob spustu vozimo mimo kamnite mize, imenovane Dušanova skala. Po glavni cesti se spustimo do travnate doline z gozdarsko kočo, mrazišča. imenovano grda Draga. V njej lahko opazujemo vegetacijski obrat, ki je značilen za snežniške doline. Pot nadaljujemo po glavni cesti v rahlem klancu navkreber v smeri Kambrc.

Pred Kambrcami zavijemo levo na Italjansko cesto po kateri se spustimo 700 m do križišča pod Kleščami, kjer zavijemo levo na Trnovsko cesto. Na naslednjem razcepu jo zapustimo in zavijemo po levi Derenčinovi cesti, po kateri se spustimo do Kozličkove ravni.

V naslednjem križišču zavijemo levo in se začnemo vzpenjati po Gašperšičevi cesti do prvega križišča, kjer zavijemo desno na Šulčevo cesto po kateri se mimo žleba vzpnemo do državne ceste Okroglina – Sviščaki, na katero prispemo pri kapelici Matrdej. Pot nadaljujemo levo po glavni cesti v smeri Sviščakov.

GPX datoteka: Sviščaki Kambrce