Medvedova pot Mašun

 

mašun1.JPG

Najdaljša od mašunskih kolesarskih krogov – medvedova pot poteka po obeh prejšnjih poteh. Ker vodi po planoti okoli Mašuna je kolesarska pot še vedno manj zahtevna in primerna za srednje pripravljene kolesarje.

 

Vrsta poti:                          Turnokolesarska

Dolžina:                               27 km

Višinska razlika:                542 m

Zahtevnost:                       ●●●○○                  Tehnična:           ●○○○○                  Kondicijska:       ●●●○○

Panorama:                         ●●●○○

POTEK

Mašun - Velika Kalvarija – Vratca – Križišče - Blatna dolina – Strgarija - Mašun.

OPIS

Iz izhodišča pri gostišču Mašun se pot začne v smeri Sviščakov. Po enem kilometru prispemo do vratc, križišča s cesto Kozarje - Sviščaki , kjer se odpravimo proti Kozarju. Pot nadaljujemo po tej cesti 3 km in v križišču zavijemo levo na gozdno pot, v naslednjem križišču se držimo desno. Prispemo do križišča štirih poti, v katerem se odpravimo naravnost po cesti navzgor v hrib. Prispemo do križišča cest v vratcih kjer zavijemo na drugo pot levo in vožnjo nadaljujemo navkreber mimo utrjenega objekta. Za njim pridemo do križišča z opuščenim betonskim koritom, kjer zavijemo desno navkreber. Po dobrem kilometru se cesta prične spuščati skozi gozd do gozdne jase z hišami, imenovane križišče. Tu zavijemo levo in se pričnemo vzpenjati in nato spuščati proti Strgariji kjer po štirih kilometrih prispemo na križišče z Lisjakovo potjo. V tem križišču zavijemo desno na cesto za Strgarijo, po kateri se vzpnemo do najvišje točke poti. Pri spustu vozimo po cesti naravnost, po kateri pripeljemo do jase Blatna dolina. Po isti poti se vrnemo nazaj in po 160 metrih zavijemo desno na Cesto za Črnim vrhom, po kateri sledi zmeren vzpon mimo Piškovega laza do vznožja Črnega vrha. Na 24,4 km se cesta priključi Bački cesti, na kateri zavijemo levo in mimo doline Koreje prispemo nazaj na Mašun.

GPX: Medvedova pot