Likovna razstava Vojka Gašperuta Gašperja

V petek so v galeriji Doma na Vidmu v Ilirski Bistrici odprli likovno razstavo enega najbolj ustvarjalnih slikarjev paraplegikov in tetraplegikov v Sloveniji – Vojka Gašperuta Gašperja, ki živi in ustvarja v Svetem Antonu pri Kopru. Slikar, rojen leta 1949 v vasi Sedlo v Breginjskem kotu, se je leta 1960 preselil v Koper, leta 1967 pa si je pri skoku v vodo poškodoval hrbtenjačo in postal tetraplegik.

Izobraževal se je pod mentorstvom znanih akademskih slikarjev in v Ljubljani dve leti obiskoval mestno visoko šolo za risanje in slikanje pod vodstvom profesorja Mladena Jernejca. Sedaj nadaljuje slikarsko pot pod mentorstvom akad. Slikarja Andreja Trobentarja.

Leta 1987 je postal štipendist, leta 2004 pa polnopravni član mednarodnega združenja umetnikov invalidov, ki svoja dela ustvarjajo z usti in nogami. Je član paraplegikov Istre in Krasa.

Slikar je že imel več kot 100 samostojnih razstav in sodeloval na številnih Ex temporih in drugih skupinskih razstavah in do sedaj prejel številne nagrade.

Tokratno razstavo, ki bo na ogled do 14. maja,  je poimenoval Kraški in obmorski motivi in dejansko na ogled postavil 23 del s krajinskimi motivi Krasa in solin in nekaj motivov s cvetjem.

Umetnika je v uvodnem delu predstavil Rajko Kranjec, v nadaljevanju otvoritvenega programa pa je o njegovi ustvarjalni poti in o razstavljenih delih spregovorila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

11.04.2014

ar©tur