Evropski teden mobilnosti

 

Danski arhitekt Jan Gehl je nekoč dejal: »Če povabiš več avtomobilov, dobiš več avtomobilov. Več cest kot jih izboljšate za avtomobile, več prometa boste imeli. Če naredite več kolesarske infrastrukture, dobite več koles. Če povabite ljudi, da več hodijo in več uporabljajo javne prostore, boste dobili več življenja v mestu. Dobiš, kar povabiš.« Tega se zavedamo tudi na Občini Ilirska Bistrica. Skupaj s TIC-om Ilirska Bistrica smo se vključili v Evropski teden mobilnosti (od 16. do 22. septembra 2021) in organizirali pester program, s katerim smo želeli občane Ilirske Bistrice spodbuditi k zdravemu načinu življenja in k večji trajnostni mobilnosti.

Aktivno po starem mestnem jedru

Ob tradicionalnem bistriškem sejmu je 16. septembra, ko se je začel Evropski teden mobilnosti, potekal voden ogled starega mestnega jedra. Turistična vodička Sandra Grudenić je udeležence popeljala v Hodnikov mlin, na ogled čevljarske zbirke Ludvika Peršeta v nekdanjo bistriško brivnico (današnja Info točka TIC-a Ilirska Bistrica) in v Čebelarski dom. Vodenja so se udeležili tudi otroci iz Vrtca Jožefe Maslo iz Ilirske Bistrice.

Na eni od stojnic, ki so namesto avtomobilov stale na parkirišču Titovega trga, se je predstavil Zdravstveno vzgojni center, njihovi predstavniki pa so mimoidočim svetovali o zdravem načinu življenja, o pomembnosti obiskov referenčne ambulante in jim merili krvni tlak. Za zdrave prigrizke je poskrbela Turistična kmetija Ivankotovi.

Namen prireditve je bilo ozavestiti in spodbuditi odrasle k zdravemu načinu življenja, k zdravi prehrani ter k vsakodnevnim sprehodom, s katerimi lahko že veliko postorijo za svoje zdravje, obenem pa pozitivno vplivajo na naše okolje.

Vodenje Aktivno po starem mestnem jedru. Foto TIC Ilirska Bistrica

 

Parkiraj in se rekreiraj

Drugi dogodek, Parkiraj in se rekreiraj, je bil zaradi slabega vremena prestavljen iz 19. na 26. september. V Športnem parku Nade Žagar so se v nedeljo dopoldan predstavila športna društva, ki delujejo v Ilirski Bistrici, kot so Smučarski, Nogometni in Lokostrelski klub ter Gorsko kolesarsko društvo Borovci Ilirska Bistrica. Na voljo jim je bilo tudi parkirišče za občinsko stavbo, ki je bilo prav za namen prireditve zaprto. Prireditev je bila namenjena predvsem rekreaciji otrok in mladostnikov.

Priprave.SK Snežnik Ilirska Bistrica.NK Ilirska BistricaLK Ilirska BistricaKolesarsko društvo Borovci Ilirska Bistrica 

Kettejev pohod

Vzporedno s prej omenjeno prireditvijo je bil organiziran tudi Kettejev pohod. Udeleženci so štartali pred OŠ Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici in nato pot nadaljevali skozi Rečico, Zarečje, mimo Novakovega mlina, skozi Smrje pa vse do 9 kilometrov oddaljene pesnikove rodne vasice Prem. Pohodniki so si lahko brezplačno ogledali grad Prem in osveženo stalno razstavo Ne bom se vdal: življenje Dragotina Ketteja v pesnikovi spominski sobi, udeležili pa so se lahko tudi vodenega ogleda premskih vodnih virov. Na poti so degustirali domačo hrano, ob koncu pa jih je pričakal tudi topel obrok v turistični kmetiji pri Ivankotovih TIC Ilirska Bistrica je za udeležence do izhodiščnega mesta organiziral tudi prevoz.

Kettejev_pohod (1). Foto TIC Ilirska Bistrica.Kettejev_pohod (2). Foto TIC Ilirska Bistrica.

Predstavitev Interregovih projektov

V okviru obeh omenjenih prireditev so se predstavili tudi Interregovi projekti, v katere je vključena Občina Ilirska Bistrica. Kar dva od njih s svojimi aktivnostmi prispevata k trajnostni mobilnosti. Projekt CROSSMOBY poteka v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020 Italia – Slovenija. Z njim si zaposleni na tem projektu prizadevajo za čezmejno celostno prometno načrtovanje in intermodalne storitve potniškega prometa. V okviru projekta so uvedli mestni avtobus Ilirska Bistrica in izposojo električnih koles, s katerimi je mogoče lažje premagovati večje razdalje po razgibanem terenu bližje in širše okolice Ilirske Bistrice. Med Evropskim tednom mobilnosti se je izvedla tudi anketa o uporabi mestnega avtobusa.

Tematsko je s tem projektom povezan tudi projekt SABRINA, katerega cilj je predstaviti orodja in rešitve, ki bodo omogočale varno in trajnostno izboljšanje kolesarske infrastrukture na območju Podonavja. Partnerji projekta verjamejo, da varnejša kot bo kolesarska infrastruktura, več ljudi iz različnih starostnih skupin bo kolesarilo, znižalo pa se bo tudi število hujših prometnih nesreč in smrtnih žrtev med kolesarji na cestah.

Obema projektoma se je pridružil še projekt D-CARE, ki se posveča pametni oskrbi za starejše nad 55. letim starosti. Namen projekta je podpora socialnim inovacijam, izboljšanju kompetenc in podjetništva na področju pametne nage, zdravja in oskrbe.

Omenjene projekte sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz svojih skladov Evropski sklad za regionalni razvoj, Evropski instrument sosedstva, Instrument za predpristopno pomoč.

Interregovi projekti so se predstavili na sejmu 16. in 26. septembra 2021CROSSMOBYSABRINA in predstavitev trajnostne mobilnosti v Ilirski Bistrici. Foto TIC Ilirska Bistrica.Reševanje ankete o uporabi mestnega avtobusa. Foto TIC Ilirska Bistrica.

Prometna kača

Trajnostno mobilnost, zdrav način življenja in gibanje se je med otroci in mladostniki spodubujalo tudi z igro Prometna kača, ki je potekala po vseh osnovnih šolah občine Ilirska Bistrica. Gre za zabavno in učinkovito kampanjo spodbujanja osnovnošolcev, da za pot v šolo uporabijo trajnostne načine mobilnosti. Otroci so deset šolskih dni lepili nalepke na transparent s podobo kače vsakič, ko so v šolo prišli peš, s kolesom, souporabo avtomobila ali s šolskim avtobusom (ob upoštevanju veljavnih epidemioloških ukrepov). Pri izvedbi igre Prometne kače gre topla zahvala ravnateljem, da so podprli prometno kačo, in koordinatorjem, da so jo v razmeroma v majhnem časovnem obdobju uspešno izvedli in učence spodbudili k trajnostni mobilnosti.

Ob zaključku Prometne kače smo najboljše razrede iz vsake triade nagradili s praktično nagrado. 

 

Prva triada

Druga triada

Tretja triada

OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica

3.b razred

5.b razred

8.a razred

OŠ Antona Žnidaršiča Ilirska Bistrica

2.a razred

6.a razred

7.b razred

OŠ Toneta Tomšiča Knežak

3. razred 

5. in 6. razred 

8.razred

OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad

3. in 4.razred

6. razred 

7. in 8. razred

OŠ Rudija Mahniča Brkinca Pregarje

3. razred 

5. razred 

9. razred 

OŠ Podgora Kuteževo

1. in 2. razred

3. in 4. razred

8. in 9. razred

OŠ Jelšane

3. razred

4. razred

8. razred

 

OŠ Podgora Kuteževo. Foto arhiv navedene šole.OŠ Rudolfa Ukoviča PodgradOŠ Toneta Tomšiča Knežak.OŠ Rudija Mahniča Brkinca Pregarje.

 

#trajnostnamobilnost, #evropskitedenmobilnosti, #samo1planet, #care4climate, #sptm

 

finanaciranje logo

ar©tur