Javni prevoz

potuj trajnostno, potuj z avtobusom ali vlakom

Že nekaj časa delujeta v občini Ilirska Bistrica mestni avtobus in TIC BUS. V mestu Ilirska Bistrica se nahajata tudi železniška in avtobusna postaja, ki omogočata potovanje tako po regiji in izven nje kot tudi na sosednjo Hrvaško. V poletnem času je organiziran tudi kopalni avtobus.

ZAKAJ IZBRATI JAVNI PREVOZ?

Prednosti avtobusa: 

 • z uporabo avtobusa se ne obremenjuješ s parkiranjem avtomobila in drugim dogajanjem na cesti;
 • razdalje premaguješ hitreje kot peš;
 • z mestnim avtobusom se lahko odpelješ do vsakodnevnih opravkov in prostočasnih dejavnosti;
 • s TIC BUS-om lahko odpotuješ na bistriški sejem, do trgovin in drugih opravkov v Ilirski Bistrici ali do  znamenitosti v njeni okolici;
 • na TIC BUS lahko vzameš kolo
 • s kopalnim avtobusom lahko odpotuješ na morje;
 • med vožnjo lahko uporabljaš mobilnik;
 • skrbiš za okolje.

Prednosti vlaka:

 • vlak je najvarnejše prevozno sredstvo;
 • razdalje se z vlakom hitro premagujejo;
 • potovalni čas je najbolj predvidljiv;
 • z uporabo vlaka se ne obremenjuješ s parkiranjem avtomobila in drugim dogajanjem na cesti;
 • med vožnjo lahko uporabljaš mobilnik ali prenosnik. Lahko bereš tudi knjigo ali časopis;
 • na vlaku se lahko družiš z drugimi sopotniki;
 • na vlak lahko vzameš kolo;
 • skrbiš za okolje.

Kratko zgodbo o tem, kako se ti lahko marsikaj lepega zgodi, če uporabljaš javni prevoz, si lahko ogledaš tukaj

MESTNI AVTOBUS ILIRSKA BISTRICA

Od marca 2020 se lahko do trgovin, zdravstvenega doma, železniške in avtobusne postaje, pokopališča, stadiona, osnovnih šol in gimnazije ter po drugih vsakodnevnih opravkih po mestu Ilirska Bistrica odpravite z mestnim avtobusom, ki je bil uveden v sklopu projekta CROSSMOBY. Mestni avtobus vozi od ponedeljka do sobote med 8.00 in 19.00 uro z intervalom na 30 minut. Začetna in končna postaja sta pri Občini Ilirska Bistrica (odcep pri občinski stavbi na Bazoviški cesti).

Prevoz z mestnim avtobusom je do novembra 2021 brezplačen.

Urnik mestnega avtobusa Ilirska Bistrica:

Vozni red mestnega avtobusa Ilirska Bistrica (od 11. 1. 2021).pdf

Začetna in končna postaja mestnega avtobusa v neposredni bližini občinske stavbe. Foto Aneja Rože.

 

TIC BUS

TIC BUS je ena od storitev Turistično informacijskega centra Ilirska Bistrica, ki omogoča tako domačinom kot tudi turistom lažji in okolju prijaznejši dostop do mesta Ilirska Bistrica oziroma do okoliških krajev, ki ležijo v občini Ilirska Bistrica.

Avtobus vozi po določenih progah ob ponedeljkih, torkih, sredah in petkih v dopoldanskem času. Začetna in končna postaja sta pri Domu na Vidmu na Gregorčičevi cesti. Tu lahko presedete na mestni avtobus in se podate do drugih relacij v mestu Ilirska Bistrica ali pa se z mestnim avtobusom pripeljete do postaje pri Domu na Vidmu in se nato s TIC BUS-om odpeljete do okoliških krajev.

Avtobus lahko sprejme največ osem potnikov. Ima tudi opremo z nastavkom za prevoz najmanj štirih koles ter rampo za prevoz invalidov.

Ob četrtkih pa nudi TIC Ilirska Bistrica individualni prevoz na želeno relacijo po predhodni najavi, ki je lahko tudi izven občine Ilirska Bistrica. Rezervacije in vse dodatne informacije dobite v TIC-u Ilirska Bistrica, Gregorčičeva cesta 2, ali po telefonu 040 78 71 78 ali 05 99 66 278.

TIC BUS. Arhiv TIC-a Ilirska Bistrica.

 

KOPALNI AVTOBUS DO SIMONOVEGA ZALIVA

Od 8. julija 2020 se lahko do Simonovega zaliva v Izoli podate s kopalnim avtobusom, ki vozi od ponedeljka do petka. Iz avtobusnega postajališča Dom na Vidmu odpelje ob 8.00, iz Simonovega zaliva pa se vrača ob 17.30. Vozovnice kupite v prostorih TIC-a Ilirska Bistrica na Gregorčičevi 2 (Dom na Vidmu; Pavlovičeva galerija) v Ilirski Bistrici.

Minimalno število potnikov za jutranji odhod počitniškega avtobusa je 10 potnikov. Maksimalno število potnikov za jutranji odhod ni opredeljeno.

Avtobusno postajališče pri Domu na Vidmu. Foto Aneja Rože.

ŽELEZNIŠKI IN DRUG AVTOBUSNI POTNIŠKI PROMET

Za potovanje z vlakom in drugimi avtobusnimi prevozniki (zlasti za potovanja po regiji in izven nje) pa vam priporočamo obisk spodaj podanih spletnih strani, kjer boste našli vozne rede, cenike in druge informacije o potovanju.

Avtobusna in železniška postaja v Ilirski Bistrici se nahajata na ulici Vojkov drevored (avtobusna postaja: Vojkov drevored 2a, železniška postaja: Vojkov drevored 7).

Železniška postaja in postajališče mestnega avtobusa. Foto Aneja Rože.

želimo vam srečno pot.

ar©tur