Proslava ob praznovanju 63. obletnice priključitve Primorske matični domovini in 65. obletnice konca druge svetovne vojne

datum: 19.09.2010

kategorija: Novice

 

Kljub neugodnemu vremenu in hudim nalivom se je na Hribu svobode v Ilirski Bistrici 18. septembra zbralo okrog tisoč obiskovalcev iz cele Slovenije, ki so se udeležili proslave ob praznovanju 63. obletnice priključitve Primorske matični domovini in 65. obletnice konca druge svetovne vojne. Prireditve, katere organizacijo sta v celoti izpeljali Občina Ilirska Bistrica in območno Združenje borcev za vrednote NOB ob finančni podpori nekaterih primorskih občin, so se udeležil tudi najvišji predstavniki države in vlade.

 IMG_6549.JPG

Obiskovalce je najprej pozdravil ilirsobistriški župan Anton Šenkinc, ki je izrazil veselje, da se letošnje praznovanje odvija v Ilirski Bistrici, saj so prav na tem območju potekali pomembni zaključni boji v drugi svetovni vojni. »Želim si, da bi nas ti mejniki in ta praznovanja, posebej nas Primorce, združevali in ne razdvajali. Primorci smo se v preteklosti znali združiti in se boriti za svoj obstoj, zato sem prepričan, da se bomo znali tudi v bodoče dogovoriti, da skupaj združeni praznujemo za nas pomembne praznike,« je dejal Šenkinc.

 IMG_6517.JPG

Slavnostni govornik Milan Kučan je v svojem govoru poudaril, da je »trda in tragična izkušnja Primorcev pod fašizmom  izostrila njihov čut za narodnostno ogroženost. Brez upora in borbe Primorcev priključitev k matici zagotovo ne bi bilo. To dejanje je bolj kot vse drugo vplivalo na to, da smo Slovenci ohranili večino svojega nacionalnega ozemlja, s katerim smo v letih 1990, 1991 in 1992 pred mednarodno javnostjo utemeljevali pravico do samoodločbe in zahtevo po mednarodnem priznanju države slovenskega naroda. Brez boja slovenskih Primorcev tako zoper fašizem kot za priključitev k Sloveniji danes slovesnke države ne bi bilo.« Kučan je izrazil tudi zadovoljstvo, da »v letošnje praznovanje priključitve Primorske k matični domovini vstopamo z realnim upanjem, da smo morda vendarle na začetku procesa sprejemanja resnice o neprijazni preteklosti, ki je desetletja razdvajala Slovence in Italijane.«

 IMG_6477.JPG

Poleg nekdanjega predsednika republike Milana Kučana so se prireditve udeležili tudi najvišji predstavniki države in vlade, med njimi predsednik države Danilo Türk, ki je k spomeniku padlim borcem na Hribu svobode položil tudi venec, predsednik vlade Borut Pahor, predsednik parlamenta Pavel Gantar, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič. Med gosti je bil tudi predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik ter nekateri župani primorskih občin.

 IMG_6575.JPG

Organizatorji so pripravili bogat kulturni program, ki so ga s petjem, plesom in glasbo sooblikovali domači izvajalci: združena pevska zbora MoPZ Dragotin Kette ter zbor Slovenske vojske Ilirska Bistrica, ženski pevski zbor Kombinat, združena pihalna orkestra Ilirska Bistrica in bistriške glasbene šole, folklorni skupini Tuščak in Gradina, mezzosopranistka Janja Konestabo ter glasbenika Igor Starc s kitaro in Zoran Lupinc s harmoniko.

ar©tur