Facebook

Želite sodelovati pri nastajanju Kronike o zgodovini Ilirske Bistrice?

datum: 30.05.2022

kategorija: Glasilo - Občina

Kronika-Ilirska-Bistrica_vabilo.pdf

                                                                       KRONIKA

                                                                                   

 

dr. Miha Preinfalk

ZRC SAZU, Zgodovinski inštitut Milka Kosa

Novi trg 2

1000 Ljubljana

e-pošta: miha.preinfalk@zrc-sazu.si

tel: (01) 4706 204

 

 

Spoštovani,

vabimo vas k sodelovanju pri tematski številki revije Kronika, ki bo v letu 2023 posvečena zgodovini Ilirske Bistrice. V središču raziskovanja ne bo zgolj samo mesto Ilirska Bistrica, temveč tudi njegova širša okolica, zajeta v današnjo Občino Ilirska Bistrica, ki jo omejujejo občine Hrpelje-Kozina, Divača, Pivka in Loška dolina ter seveda Hrvaška na jugu.

 

Odlični in pregledni zbornik o Ilirski Bistrici je sicer izšel leta 2011, a nekatere od tematik, predstavljene v njem, bi si zaslužile še bolj poglobljeno obravnavo (npr. povezave z Reko, sokolsko društvo, gostilne in turizem, preskrba z vodo, vojni časi, znameniti Bistričani…), prav gotovo pa obstajajo tudi mnoge teme, ki v njem niso zajete. Mišljena so predvsem starejša zgodovinska obdobja (srednji in zgodnji novi vek) pa tudi umetnostna zgodovina, arheologija, etnologija, muzikologija, jezikoslovje …

 

Skratka, dobrodošle so vse teme, ki bodo poglobile ali pa na novo osvetlile posamezne vidike ilirskobistriške zgodovine.

 

Tematska številka Kronike o zgodovini Ilirske Bistrice bo izšla predvidoma oktobra 2023, rok za oddajo prispevkov pa je 1. junij 2023.

 

Vljudno vabimo vse raziskovalce in raziskovalke, ki bi s svojimi prispevki želeli/e sodelovati pri nastajanju Kronike o zgodovini Ilirske Bistrice, da svojo pripravljenost potrdijo pri odgovornem uredniku Kronike na: miha.preinfalk@zrc-sazu.si.

 

Lep pozdrav

Miha Preinfalk

odgovorni urednik Kronike

 

Ljubljana, 16. maja 2022

ar©tur