Tedenska prometna napoved do 14.8.2019

Objavljeno dne 08. avgust 2019

Prometna napoved do srede, 14. avgusta 2019         07. avgust 2019 07:30  

Tudi v prihajajočem tednu bo promet povečan ob običajnih poletnih prometnih konicah: v petek popoldne ter v soboto, nedeljo in v ponedeljek. Največ prometa in zastojev bo na avtocestah od Avstrije proti Hrvaški in nazaj. Obremenjene pa bodo tudi ceste iz urbanih središč proti turističnim krajem. 

Daljše čakalne dobe pričakujemo na večini mednarodnih mejnih prehodov s Hrvaško, poleg mejnih prehodov v Istri jih bo največ na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje, Jelšane, Starod in Karavanke.

 

Že sedaj opozarjamo na praznik prihodnji teden (četrtek, 15. avgusta), ko bo zaradi podaljšanega vikenda močno povečan promet že v sredo, 14. avgusta.

Predvidena dela in zapore

H3, Ljubljana in okolica

Na ljubljanski severni obvoznici je zaprt izvoz Nove Jarše iz smeri Kosez na Šmartinsko cesto, predvidoma do 18. 8. Zaprta je tudi Clevelandska cesta med Jarško in Šmartinsko cesto.

Zaprta je regionalna cesta Sneberje - Ljubljana, Šmartinska cesta (med cestama Trbeže in Snebersko cesto). Obvozi označeni.

Zapora Šmartinske ceste: Obvoz je zaradi popolne zapore izjemoma dovoljen tudi za vozila brez vinjete po štajerski avtocesti in severni ljubljanski obvoznici, proti Ljubljani priključkoma Sneberje in Nove Jarše, iz Ljubljane proti Štajerski pa med Novimi Jaršami in Šentjakobom.

A2, gorenjska avtocesta

Na A2 od Hrušice do Vodic so do 16. avgusta načrtovana vzdrževalna dela v naslednjih termini:

  • 12. avgusta na odseku Kranj zahod – Naklo med 7. in 12. uro,
  • 12. avgusta na priključku Hrušica oz. Jesenice zahod,
  • 13. avgusta na odseku Naklo – Podtabor med 7. do 13. uro,
  • 13. avgusta na priključku Lipice oziroma Jesenice vzhod,
  • 14. avgusta na odseku Podtabor – Brezje med 7. in 13. uro,
  • 14. avgusta na priključku Radovljica.

A2, dolenjska avtocesta

Med Ivančno Gorico in Bičem je promet urejen z menjavanjem prometnih pasov glede na prometne tokove, predvidoma do konca avgusta 2019. Možni so zastoji.

H4, hitra cesta skozi Vipavsko dolino

Zaradi del bo ta vikend zaprta vipavska hitra cesta na relacijah:
- Nanos - Vipava, proti Novi Gorici od petka, 9. avgusta, od 24. ure do nedelje, 11. avgusta, do 24. ure;
- Vipava - Nanos, proti Razdrtemu pa od sobote, 10. avgusta, od 4. ure do nedelje, 11. avgusta, do 24. ure.
- Selo - Ajdovščina, proti Razdrtemu od sobote, 10. avgusta, od 6. ure do nedelje, 11. avgusta, do 12. ure.

Obvoz bo na vseh odsekih po vzporedni regionalni cesti.

Zaključek popolne zapore in sprostitev prometa, je predvidena takoj, ko bodo vzpostavljeni pogoji za sprostitev prometa. V času popolne zapore, bodo obvozi urejeni preko priključka Razdrto in Vipava na vzporedno cesto.

A1, štajerska avtocesta

Do 19. avgusta, bo zaprt priključek Krtina v obe smeri. Obvoz v času popolne zapore bo urejen po vzporedni državni cesti. Prevoz izrednih tovorov skozi popolno zaporo ne bo mogoč. Popolna zapora bo vzpostavljena v vseh vremenskih pogojih.

Med Vranskim in Šentrupertom je zaradi rušitve cestninske postaje in obnove cestišča delovna zapora dolga približno 4 kilometre. Zapora C2+2 bo odstranjena predvidoma 11. avgusta. Po tem datumu bodo dela le še na odstavnem pasu. 

Na delu odseka avtoceste med Slovenskimi Konjicami in Dramljami potekajo dela odstranitve in preureditve območja cestninske postaje Tepanje. Promet je na razdalji približno 2 km urejen le po eni polovici avtoceste, z menjavanjem pasov po sistemu "2+1" ( dva pasova v eno smer vožnje in eden v obrano smer) glede na prometne tokove.

Predvidoma do 11. avgusta 2019 bo na priključku Slovenske Konjice, zaradi del odstranitve cestninske postaje Slovenske Konjice in obnove vozišča zaprt uvoz Slovenske Konjice proti Ljubljani, predvidoma do 15. avgusta izvoz Slovenske Konjice iz smeri Maribora. Medtem, ko bosta izvoz iz smeri Celja proti Mariboru in uvoz v tej smeri, zaprta do 19. avgusta 2019. Obvoz je možen preko priključka Slovenska Bistrica jug in priključka Dramlje ali po cesti Celje center - Frankolovo - Stranice - Slovenske Konjice. Dela na območju cestninskih postaj Tepanje in Slovenske Konjice bodo zaključena predvidoma do 19. avgusta.     

V konicah je pričakovati zastoje predvsem v smeri prometa po enem pasu.

Novosti:  

S 1. avgustom so začele veljati nekatere spremembe glede omejitev prometa tovornih vozil nad 7,5 t NDM na mejnih prehodih s Hrvaško. Za več informacij kliknite tukaj.

 

Več podatkov o delih na preostalih cestah najdete na www.promet.si (levo ob zemljevidu označite možnost Delo na cesti).

Vreme: Po podatkih ARSO se nam obetajo visoke temperature, občasno so možne krajevne plohe.

Preventiva:

Varnostna razdalja, definirana v Zakonu o pravilih cestnega prometa: »Voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu, mora voziti za njim na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah (varnostna razdalja) oziroma na razdalji, določeni s prometnim znakom.«

 

V bolj laičnem jeziku vam je definicija dostopna v Mihovi in Janezovi  predstavitvi.  

Prometne informacije

Preden se odpravite na pot, preverite stanje na cestah preko:
- spletne strani www.promet.si,
- operaterja PIC na 1970 (številka ni brezplačna) ali odzivnik 080 22 44 (brezplačno),
- mobilne aplikacije DarsPromet+,
- družbenih omrežij (Twitter @promet_si in www.facebook.com/Vozimo.pametno),
- spremljanja prometnih informacij radijskih postaj.
-V pomoč pri načrtovanju poti je na voljo tudi prometni koledar

Srečno in varno vožnjo!

Na prejšnjo stran