Festival vin na Bistriškem navdušil obiskovalce

Objavljeno dne 01. april 2019

Že tretji »Festival vin« je v Dom na Vidmu privabil številne ljubitelje dobre kapljice, ki so ob odličnih vinih in dobri hrani razpravljali o svojih vinskih favoritih. Teoretični del dogodka je bil letos v znamenju terana.

Že tretji »Festival vin« je v Dom na Vidmu privabil številne ljubitelje dobre kapljice, ki so ob odličnih vinih in dobri hrani razpravljali o svojih vinskih favoritih. Teoretični del dogodka je bil letos v znamenju terana.

»Čeprav območje Ilirske Bistrice ni vinorodni okoliš, se je festival vin na tem koncu zelo dobro prijel in so ga ljudje vzeli za svojega. Vedno obstajajo določene regije, kjer vina ni, a ljudje po navadi še rajši spoznavajo stvari, ki jih nimajo. Kjer je trta prisotna, ljudje že od majhnega rastejo z njo, v krajih, kjer je ni, pa ljudje po navadi želijo izvedeti nekaj novega,« je edinstven dogodek na Bistriškem pohvalil sommelier Peter Boršič iz sežanske kleti Vinakras.

»Že latinski pregovor pravi, da o okusih ni vredno razpravljati, saj so ti lahko zelo različni. Marsikdo reče, da ne najde pravega vina zase, a dejansko lahko prav vsak izmed nas najde vino zase. Samo poiskati ga je treba in današnji dogodek, ki je posvečen kapljici rujnega, je kot nalašč za to,« je še povedal Peter Boršič.

»Obiskovalcem želimo predstaviti bogat izbor te žlahtne pijače in dvigniti kvaliteto pitja vina – da se pije manj, a bolj kvalitetna vina,« je namen prireditve izpostavil gostitelj dogodka Jernej Derenčin in dodal, da je bila letos v Domu na Vidmu izbira vinskih kleti še pestrejša kot lani: »Letos se nam predstavljajo 4 velike primorske kleti in 16 privatnih kletarjev, prvič pa gostimo tudi naše drage goste iz Srbije, saj se nam je pridružil tudi Sava Jojić iz vinske kleti »Mačkov podrum« iz Iriga. Ker vino in hrana kličeta eden po drugem, smo se letos še dodatno potrudili in našim gostom poleg odličnega vina ponudili tudi hrano.«

Na stojnicah so svoja vina predstavile kleti Goriška brda, Vinakoper, Vinakras, Zadružna vinska klet Vipava in zasebni ponudniki. Obiskovalci so lahko poskusili kravji sir iz Ekološke kmetije Mahne, Mesarstvo Puc je pripravilo tatarski biftek, Ribarnica Ancora je ponudila sveži bakalar, ljubitelji suhomesnatih izdelkov so lahko degustirali dobrote iz hrvaškega podjetja Buretič Bregi, ekološko oljčno olje pa je vabilo k pokušanju na stojnici podjetja Abramiiz Krkavč.

44festival vin0

 

Teran je kralj Krasa

Kras odlikujejo rdeča zemlja, veliko kamenja, burja, brin, teran in pršut. Je najhladnejši in hkrati najmanjši vinorodni okoliš v Sloveniji. Na tem območju prevladujeta specifična klima in zemlja. Kras je planota, ki sega od 250 do 400 metrov nadmorske višine, in na kateri prevladuje apnenčast teren ter popolnoma drugačna sestava tal kot v drugih primorskih vinorodnih okoliših. Za Kras je značilna rdeča zemlja terra rossa ali jerina, ki ima v sebi veliko železa. Na tem koščku Slovenije prevladuje celinska ali kontinentalna klima, ki se proti Trstu prevesi v mediteransko klimo, iz severa pa se čuti vpliv alpske klime z burjo.

Teran je avtohtono slovensko vino z geografskim poreklom, pridobljeno iz trte refošk. Velika količina mineralnih snovi in mlečnih kislin daje vinu zdravilne lastnosti, odlikuje pa ga tudi okus, ki spominja na gozdne sadeže. Teran je mlado polno vino. S staranjem se njegove značilnosti popolnoma spremenijo in približajo svetovnim rdečim vinom. Gre za suho vino, ki ga postrežemo ob kraškem pršutu, pikantnih sirih, divjačini, suhomesnih izdelkih, odlično se prilega tudi k rdečemu mesu.

44festival vin2

 

Teran skozi zgodovino

Beseda teran izhaja iz besede tera (zemlja). Prvi zapisi o teranu segajo 2500 let v preteklost. V zapisih rimskega zgodovinarja Plinija zasledimo, da naj bi žena cesarja Avgusta, rimska cesarica Julija (Giulia), dočakala častitljivo starost 82 let ravno zaradi rednega uživanja kraškega vina –vino puccinum, ki so ga še posebno cenili stari Grki, poznali pa so ga pod imenom pretoriansko vino.

Podroben opis vina teran zasledimo v mestu Videm (Udine), kjer so imeli v srednjem veku različna darila za najvišje predstavnike, ki so obiskali mesto. Eno od daril je bila tudi steklenica terana, ki so jo visoki gostje prejeli v dar skupaj z nožem oziroma bodalom.

Med 1. in 2. svetovno vojno se je teran v lekarnah prodajal kot zdravilo. Naprodaj je bil v pollitrskih stekleničkah in je veljal za zelo spoštovano vino.

Tudi v času Jugoslavijeso le najboljše ljubljanske gostilne prodajale teran, saj so si ga lahko privoščili le redki.

»Danes je refošk tista prevladujoča sorta, ki se prodaja, teran pa je zelo dobro zapisan med starejšo generacijo. Mladi teran označujejo kot kislo in grenko vino, za starejše pa je teran nekaj posebnega. Ponosni moramo biti na to, da je teran paradni konj Krasa,« je razložil Peter Boršič.

44festival vin10

 

Blagodejni učinki terana

Teran raste na terra rossi, ki vsebuje veliko železa. To železo gre v trto, v grozdje in v vino. Teran ima zato več železa kot ostala vina. »Visoka stopnja kisline in nizka stopnja alkohola nam pomagata, da se železo v veliki količini in v zelo kratkem času vgradi v naše telo. Teran nima visokih alkoholov, ima pa precej mlečne kisline, ki uravnava in spodbuja presnovo hrane v našem telesu. Če pojemo nekaj močnejšega, popijemo kozarec ali dva vina, ki nam bosta olajšala našo presnovo,« pozitivne učinke terana izpostavi sommelier Peter Boršič. Teran deluje kot hranilo pri kardiovaskularnih obolenjih in je idealno vino za ljudi, ki imajo probleme z želodcem. Pri operaciji na želodcu in črevesju zdravniki strogo odsvetujejo alkohol, ob hrani pa priporočajo kozarec terana ali cvička, saj bolnik po operaciji potrebuje kislino za normalno delovanje prebave.

44festival vin9

 

Vino in kulinarika

V gastronomiji sta teran in pršut idealna kombinacija. »Vendar sodobna gastronomija ponuja bistveno drugačne rešitve: ob pršutu lahko popijemo tudi zelo strukturirano belo vino. Ne moremo pa zanikati, da k rdečemu mesu, npr. k dobremu bifteku, sodijo rdeča vina in teran je tukaj zelo dober dodatek. Kombinacija hrane in pijače se spreminja in okusi so različni. Kar je enemu od nas odlično, drugemu lahko ni všeč. Vsak človek ima svoj ritem in vsak izbere svojo kombinacijo hrane in pijače. Nikoli ne obsojam človeka, ki si naroči ribo in poleg spije kozarec rdečega vina. Ni strokovno, a če njemu paše, je to idealno. Vedno je potrebno gledati nase. Kar tvojemu telesu koristi, je pravo zate,« je ključ do izbire prave kapljice izpostavil Peter Boršič.

44festival vin3

 

Bo čez leto dni festival še večji?

»Odlična vina in okusna hrana sta zmagovalni kombinaciji»Festivala vin« v Ilirski Bistrici. Vinarji so zelo zadovoljni z današnjo prireditvijo, kar pomeni, da se bodo drugo leto zagotovo vrnili. Z obiskom sem izredno zadovoljen, saj se nam je vlaganje v marketing lepo obrestovalo, ravno tako pa ne smemo zanemariti reklame od ust do ust, ki je najboljša,« je povedal Jernej Derenčin, ki se je za pomoč in podporo pri organizaciji dogodka zahvalil bistriškemu županu Emilu Rojcu in Občini Ilirska Bistrica ter Maji Uljan iz TIC Ilirska Bistrica. »Posebna zahvala gre tudi mojim zvestim prijateljem iz »Društva ljubiteljev vina«, ki vedno poskrbijo, da vse teče gladko. Upam, da bomo drugo leto skupaj pripravili še pestrejšo ponudbo odlične kapljice in še bogatejše vsebine.«

 

44festival vin4

 

44festival vin5

 

44festival vin7

 

44festival vin8

 

 

Na prejšnjo stran