Plemeniti Bistričani darovali kri

Objavljeno dne 01. april 2019

127 darovalcev je na prvi pomladni dan v Domu na Vidmu darovalo kri na prvi terenski krvodajalski akciji letos. Člani Rdečega križa bi k sodelovanju radi pritegnili tudi mlajše darovalce, zato za šolarje organizirajo predstavitev aktivnosti.

127 darovalcev je na prvi pomladni dan v Domu na Vidmu darovalo kri na prvi terenski krvodajalski akciji letos. Člani Rdečega križa bi k sodelovanju radi pritegnili tudi mlajše darovalce, zato za šolarje organizirajo predstavitev aktivnosti.

»Zelo smo zadovoljni z današnjim odzivom krvodajalcev. Veseli nas, da nam je Občina Ilirska Bistrica prisluhnila in nam odstopila avlo ter pogostitveni prostor v Domu na Vidmu, kjer smo na vidni in lažje dostopni lokaciji, pa tudi s parkiranjem ni težav,« je uvodoma povedala sekretarka Območnega združenja Rdečega Križa Ilirska BistricaJožica Vidmar. Tovrstne akcije so prej potekale na različnih lokacijah v mestu – od gimnazije in bistriških osnovnih šol do Bara Oranž in doma starejših občanov na Medenovem hribu.

 

41 Plemeniti Bistričani1

 

Ob vsaki krvodajalski akciji pa skušajona bistriškem Rdečem križu zaklic humanosti in solidarnosti navdušiti tudi mlajše generacije, zato šolarjem podrobneje predstavijo celoten potek krvodajalske akcije.»Pokazali smo jim, kako se krvodajalci vpišejo z osebnim dokumentom, nato izpolnijo medicinski vprašalnik, preveri se koncentracija hemoglobina v krvi in izmeri krvni tlak. Na podlagi opravljenih meritev in ankete se zdravnik odloči o primernosti darovalca. Fantje in dekleta so se prepričali, da odvzem krvini boleč, saj vzamele od 5 do 10 minut časa, darovana kri pa lahko reši življenje,« je povedala Jožica Vidmar in dodala, da se tudi mladi vse bolj zavedajo pomena darovanja krvi.  

 

41 Plemeniti Bistričani2

 

Potrebe po krvi so odvisne od njenih trenutnih zalog, zato so krvodajalske akcije lahko omejene zgolj na želene tipe krvnih skupin. Za transfuzijsko službo namreč ne predstavlja problema samo pomanjkanje krvi temveč tudi kopičenje zalog, saj imajo komponente krvi določen rok trajanja, zato na svoji spletni strani redno obnavljajo podatke o aktualni zalogi krvi.

 

41 Plemeniti Bistričani4

 

Na Bistriškem je okrog 500 darovalcev krvi, ki redno ali občasno darujejo najdragocenejšo življenjsko tekočino, s katero rešujejo življenja in pomagajo pri zdravljenju bolnikov ter poškodovancev. Tokrat pa bi še posebej izpostavila izjemno družino Barba iz Podbež, kjer so trije bratje in sestra skupaj s svojimi potomci to življenjsko pomembno tekočino darovali več kot petstokrat. To je res neverjeten in hvalevreden dosežek! Zelo smo ponosni nanje,« je povedala Jožica Vidmar.

Naslednji terenski krvodajalski akciji bosta na sporedu 17. junija 2019 in 21. novembra 2019v Domu na Vidmu.

 

41 Plemeniti Bistričani5

Na prejšnjo stran