01. april 2019

19. februarja 2019 je gospod Franc Poklar iz Podgraj praznoval častitljivih sto let. Ob tem pomembnem jubileju mu je čestital župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc in mu zaželel še veliko zdravja in srečnih trenutkov v krogu družine. Slavljenec nam je ob tej priložnosti namenil nekaj svojih misli, med njimi pa je zagotovo najpomembnejša ta, da v svojem življenju ne bi ničesar spreminjal. Kaj nam je še zaupal, si preberite v naslednjih vrsticah.

01. april 2019

Ali je večvredna ali je manjvredna od tuje?! Sicer sta ti dve besedi še sredi dvajsetega stoletja povzročili smrt 45 milijonov ljudi, tako da verjetno nista najbolj primerni za opisovanje nekaj tako univerzalnega, kot je glasba, a vendar od tu nekako vse izhaja tako ali drugače. Že leta poslušam teze, da je naprimer hrvaška glasba boljša od slovenske. Gotovo je mehkejša in bolj spevna, saj je hrvaški jezik takšen v osnovi, naša »trda slovenščina« pa nikoli ne bo zvenela tako. Zveni pa drugače – niti boljše niti slabše – samo drugače. Dalmatinski melos je pač melos. Avsenik pa je Avsenik in Slak je Slak.Sidro

01. april 2019

Pravila postavljanja vejice.

01. april 2019

Kako narediti branje za šolarja zabavno? Kako motivirati starostnika za telovadbo in krepitev motoričnih veščin? Kako vrtčevskim otrokom razložiti pomen skrbi za druge? Kako krepiti izražanje čustev in socialne stike pri osebah s posebnimi potrebami? Odgovore na vsa ta vprašanja imata dve kosmatinki.

01. april 2019

Petra Puhar Kejžar je na povabilo Foto kluba Sušec Ilirska Bistrica v Knjižnico Makse Samsa pripeljala razstavo o Janezu Puharju, njenem daljnem sorodniku. Razstava je ugledala luč sveta leta 2014 ob 200-letnici Puharjevega rojstva in od takrat potuje po Sloveniji, Češki, Slovaški, Švici in Hrvaški.

01. april 2019

V okviru projekta »Predstavite se« smo v Knjižnici Makse Samsa Ilirska Bistrica v počastitev občinskega meseca kulture pripravili razstavo starih šolskih knjig, ki so izšle v letih od 1890 do 1940.

01. april 2019

Mesec februar imenujemo tudi mesec kulture. V tem mesecu posebno pozornost namenjamo življenju in delu največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. 8. februarja tako praznujemo slovenski kulturni praznik. V Knjižnici Makse Samsa Ilirska Bistrica teden kulture že vrsto let obeležujemo z različnimi dejavnostmi.Sidro

01. april 2019

»Kaos in red« je naslov slikarske razstave Andreje Kranjec, ki krasi Pavlovčevo galerijo. Slike in risbe v vedrih barvah odražajo srečo, optimizem in veselje do življenja. Sidro

01. april 2019

Občina Ilirska Bistrica je občankam in občanom ob dnevu žena poklonila ogled komedije o iskanju prave ljubezni, ki je s prikazom ljubezenskih tegob vsakdanjega življenja pritegnila zbrano občinstvo.

01. april 2019

Fantje in dekleta z Bača se v zgodnjih popoldanskih urah zberejo pred Gostilno pri Skoku, pozirajo za gasilsko fotografijo in poberija po vasi se lahko prične.

01. april 2019

Kaj je naglušnost in kaj gluhost?

01. april 2019

Letošnjega pustnega karnevala »Pust je pršu 2019« se je udeležila olimpijska skupina iz »beuga kamna« in poskrbela za pravo tekmovalno vzdušje.

01. april 2019

V mesecu marcu društva in druga združenja pregledajo uspehe in težave, ki so jim bila priča v preteklem letu in si zastavijo naloge ter določijo cilje za delov tekočem letu. To vse so počeli tudi člani DU Ilirska Bistrica na zboru, ki so ga izpeljali v soboto, 16.3.2019.Sidro

01. april 2019

Leto se je hitro obrnilo okrog in nam spet prineslo pusta. Jasenci smo se tudi letos zbrali in se odločili, da se pridružimo pustni povorki v Ilirski Bistrici. V preteklem letu smo opazili, da imamo v naši majhni vasi ogromno umetniških talentov in zato smo se vam letos predstavili z njimi.

01. april 2019

Koćanci in Koćanke spoštujejo navade ljudi, ki so v preteklosti živeli v njihovi dolini, in se radi spominjajo običajev prednikov. Tokrat se vračajo v najboljša leta bivše jugoslovanske države, ko je koćansko prebivalstvo s ponosom sprejemalo vloge, ki jih je prinašalo življenje v Jugoslaviji.

01. april 2019

Premierno so se bistriškega karnevala udeležile »Jelšanske šjme« s kuharji in kuharicami, ki kuhajo noč in dan.

01. april 2019

Na Dolnjem Zemonu pod okriljem Kulturnega društva Grad zavzeto ohranjajo pustno tradicijo. Ta je zelo bogata, saj se tu šemijo že od nekdaj, Zemonci pa se lahko pohvalijo tudi z dejstvom, da se pustnih povork udeležujejo že lep čas.

01. april 2019

Vsak iz indijanskega plemena iz Doline ljubavi, oziroma bolj po ameriško ‒ iz Ljubolandije, ima pravo »óko sókolovo«, in zato so vsi po vrsti odlični lovci. Večkrat vzamejo puške, se odpravijo v bližnje gozdove ter »nanišanijo« divjad, malo in veliko. Po končanem lovu je v novokrajskih domovih sočnega, zdravega in okusnega mesa za izvoz. Ravno zato menijo, da je škoda, da nekaterim na krožnikih skačejo sporne poljske krave, ko bi lahko dobili divje novokrajske prašiče po ugodni ceni.