01. april 2019

V okviru projekta »Predstavite se« smo v Knjižnici Makse Samsa Ilirska Bistrica v počastitev občinskega meseca kulture pripravili razstavo starih šolskih knjig, ki so izšle v letih od 1890 do 1940.

01. april 2019

Mesec februar imenujemo tudi mesec kulture. V tem mesecu posebno pozornost namenjamo življenju in delu največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. 8. februarja tako praznujemo slovenski kulturni praznik. V Knjižnici Makse Samsa Ilirska Bistrica teden kulture že vrsto let obeležujemo z različnimi dejavnostmi.Sidro

01. april 2019

»Kaos in red« je naslov slikarske razstave Andreje Kranjec, ki krasi Pavlovčevo galerijo. Slike in risbe v vedrih barvah odražajo srečo, optimizem in veselje do življenja. Sidro

01. april 2019

Občina Ilirska Bistrica je občankam in občanom ob dnevu žena poklonila ogled komedije o iskanju prave ljubezni, ki je s prikazom ljubezenskih tegob vsakdanjega življenja pritegnila zbrano občinstvo.

01. april 2019

Fantje in dekleta z Bača se v zgodnjih popoldanskih urah zberejo pred Gostilno pri Skoku, pozirajo za gasilsko fotografijo in poberija po vasi se lahko prične.

01. april 2019

Kaj je naglušnost in kaj gluhost?

01. april 2019

Letošnjega pustnega karnevala »Pust je pršu 2019« se je udeležila olimpijska skupina iz »beuga kamna« in poskrbela za pravo tekmovalno vzdušje.

01. april 2019

V mesecu marcu društva in druga združenja pregledajo uspehe in težave, ki so jim bila priča v preteklem letu in si zastavijo naloge ter določijo cilje za delov tekočem letu. To vse so počeli tudi člani DU Ilirska Bistrica na zboru, ki so ga izpeljali v soboto, 16.3.2019.Sidro

01. april 2019

Leto se je hitro obrnilo okrog in nam spet prineslo pusta. Jasenci smo se tudi letos zbrali in se odločili, da se pridružimo pustni povorki v Ilirski Bistrici. V preteklem letu smo opazili, da imamo v naši majhni vasi ogromno umetniških talentov in zato smo se vam letos predstavili z njimi.

01. april 2019

Koćanci in Koćanke spoštujejo navade ljudi, ki so v preteklosti živeli v njihovi dolini, in se radi spominjajo običajev prednikov. Tokrat se vračajo v najboljša leta bivše jugoslovanske države, ko je koćansko prebivalstvo s ponosom sprejemalo vloge, ki jih je prinašalo življenje v Jugoslaviji.

01. april 2019

Premierno so se bistriškega karnevala udeležile »Jelšanske šjme« s kuharji in kuharicami, ki kuhajo noč in dan.

01. april 2019

Na Dolnjem Zemonu pod okriljem Kulturnega društva Grad zavzeto ohranjajo pustno tradicijo. Ta je zelo bogata, saj se tu šemijo že od nekdaj, Zemonci pa se lahko pohvalijo tudi z dejstvom, da se pustnih povork udeležujejo že lep čas.

01. april 2019

Vsak iz indijanskega plemena iz Doline ljubavi, oziroma bolj po ameriško ‒ iz Ljubolandije, ima pravo »óko sókolovo«, in zato so vsi po vrsti odlični lovci. Večkrat vzamejo puške, se odpravijo v bližnje gozdove ter »nanišanijo« divjad, malo in veliko. Po končanem lovu je v novokrajskih domovih sočnega, zdravega in okusnega mesa za izvoz. Ravno zato menijo, da je škoda, da nekaterim na krožnikih skačejo sporne poljske krave, ko bi lahko dobili divje novokrajske prašiče po ugodni ceni.

01. april 2019

Letošnjega 24. karnevala »Pust je pršu 2019« se je udeležilo kar 1200 nastopajočih iz Slovenije in Hrvaške, ki so poskrbeli za odlično vzdušje in dobro voljo. Škoromati, zvončarji in kurenti so s svojimi zvonci uspešno pregnali zimo in prave pomladne temperature so na Bistriško privabile številne obiskovalce, ki so navdušeno spremljali povorko kar 26 pustnih skupin in tradicionalne ter novodobne »šjme« večkrat nagradili z bučnim aplavzom.

01. april 2019

Tradicionalni ples v maskah s skupino »Biseri« je na prireditveni prostor v Park Nade Žagar privabil veliko število šem.

01. april 2019

Pustnega rajanja so se letos v Ilirski Bistrici naužili tudi najmlajši. Poleg zanimivih pustnih delavnic so zanje pripravili otroško pustno zabavo, na kateri so peli in plesali z risanima junakoma Pikapolono in Črnim mačkonom.

01. april 2019

Pustni motivi so bili tema februarske razstave v Pavlovčevi galeriji v Domu na Vidmu, s katero so se v domačem likovnem društvu posvetili pomembni etnološki dediščini domačih krajev.

01. april 2019

Na debeli četrtek je na odru šotora v Parku Nade Žagar bistriški župan Emil Rojc predal oblast »Indijanskemu plemenu iz Doline ljubavi«. Na otvoritveni prireditvi, ki jo je vodil uradni napovedovalec skokov v Planici Bojan Makovec, se je predstavilo sedem skupin.