Spoznajte »Tačke pomagačke«

Objavljeno dne 01. april 2019

Kako narediti branje za šolarja zabavno? Kako motivirati starostnika za telovadbo in krepitev motoričnih veščin? Kako vrtčevskim otrokom razložiti pomen skrbi za druge? Kako krepiti izražanje čustev in socialne stike pri osebah s posebnimi potrebami? Odgovore na vsa ta vprašanja imata dve kosmatinki.

Kako narediti branje za šolarja zabavno? Kako motivirati starostnika za telovadbo in krepitev motoričnih veščin? Kako vrtčevskim otrokom razložiti pomen skrbi za druge? Kako krepiti izražanje čustev in socialne stike pri osebah s posebnimi potrebami? Odgovore na vsa ta vprašanja imata dve kosmatinki.

Chispain Fancy sta terapevtski psički, ki skupaj s svojima vodnicama Tamaro Valenčič in Jerico Penko tvorita terapevtski par in delujeta v okviru Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.

Tačke pomagačke so nepridobitno, prostovoljno društvo, ki deluje v več kot sto ustanovah po vsej Sloveniji. Vsak terapevtski par tvorita pes in njegov vodnik, oba pa sta posebej izšolana za opravljanje tovrstnega prostovoljskega dela. Pes mora biti primeren za delo z različnimi skupinami ljudi, samozavesten, stabilen, mirnega in prijaznega značaja, ubogljiv in odziven, povrh tega pa še skrbno negovan in dvakrat letno veterinarsko pregledan. Vodnik mora predvsem imeti rad delo z ljudmi, biti mora odgovoren in zanesljiv ter pripravljen na stalno izobraževanje. Ključno za vsak terapevtski par je, da imata vodnik in pes odličen odnos, se dobro poznata in skupaj dobro sodelujeta.

 

70 Chispa Tačke pomagačke

 

Kaj počnejo Tačke pomagačke?

Tačke pomagačke izvajajo različne programe, v prvi vrsti terapije in aktivnosti s pomočjo psov. Terapija s pomočjo psov je ciljno usmerjeno posredovanje, v katerem se dela individualno, program pa je skrbno načrtovan in posebej prilagojen določenemu uporabniku. Potek programa načrtujejo za to usposobljeni strokovni delavci ‒ fizioterapevti, delovni terapevti, logopedi, specialni pedagogi, psihologi, vzgojitelji, učitelji ali ostali zaposleni, odvisno od ustanove, v kateri se program izvaja. Aktivnosti s pomočjo psa so malo manj strukturirane in pri njih lahko sodeluje več uporabnikov hkrati. Aktivnosti in terapije so namenjene predvsem osebam z določenimi težavami ali primanjkljaji, kot so na primer osebe s posebnimi potrebami, pacienti z nevrološkimi ali degenerativnimi obolenji, psihofizičnimi težavami in tako dalje.

Tačke pomagačke veliko delajo tudi na področju vzgoje in izobraževanja – sodelujejo s šolami, vrtci, knjižnicami, kjer izvajajo programa, poimenovana Družabništvo in Osveščanje,nekaj psov pa redno obiskuje šole in sodeluje pri pouku; ti psi (in šole, v katerih delajo) so združeni v Mrežo Šolski pes.

Posebej cenjen je program READoziroma Beremo s tačkami, s katerim se izboljšujejo bralne in komunikacijske sposobnosti pri otrocih in to tako, da otrok bere psu (seveda ob prisotnosti vodnika). Ker pes ne obsoja in ne popravlja otrokovih napak, ampak samo »posluša«, tudi branje steče lažje. Sliši se zelo preprosto, vendar so rezultati odlični!

 

Zakaj so psi odlični pomočniki?

Marsikateri ljubitelj psov se zaveda pozitivnih učinkov, ki jih imajo štirinožni spremljevalci na ljudi. Psi so zvesti in ljubeči družabniki. Njihovo veselo repkanje nas takoj spravi v dobro voljo, na nas prenašajo svojo pozitivno energijo in navdušenje nad življenjem. V terapevtskem procesu psi v prvi vrsti sodelujejo kot odlični motivatorji, kot dobrodošla popestritev v monotonem okolju ustanov. Že samo božanje mehkega kožuha pomirja in znižuje krvni pritisk, kar potrjujejo številne raziskave. Psi so lahko odlični pomočniki v vzgojno-izobraževalnem procesu, lahko pa se jih uporabi tudi pri aktivnostih za izboljšanje gibalnih ali miselnih zmožnosti.

Predstavljajte si nekoga, ki mora na primer pri fizioterapiji ponavljati določene gibe za krepitev mišic na roki, lahko pa te iste gibe izvaja med metanjem žogice psu. Tako hkrati krepi mišice, pogovarja se s kužkom in vodnikom ter se obenem zabava. Tudi učenje je lahko bolj zanimivo, če naloge prinaša prisrčni kosmatinec.

 

70 Tačke pomagačke na delavnici DC Sonček

 

Bistriške Tačke pomagačke

Vse to so prepoznale številne javne ustanove. Bistriške Tačke pomagačke smo aktivne predvsem v Varstveno-delovnem centru in Vrtcu Jožefe Maslo, z veseljem pa se odzovemo tudi na povabila drugih.Tako smo do sedaj obiskale že Dom starejših občanov, Knjižnico Makse Samsa, Osnovno šolo (in vrtec) Podgora Kuteževo, Osnovno šolo Knežak, Večgeneracijski center Točka moči ter Dnevni center Sonček.

Če bi tudi vi želeli izvedeti kaj več o pozitivnih učinkih pasjih terapevtov, vabljeni kobisku spletne strani www.tackepomagacke.si.

 

70 Fancy Tačke pomagačke

Na prejšnjo stran