»Moški pevski zbor Dragotin Kette« prejel jubilejno plaketo Zveze pevskih zborov Primorske

Objavljeno dne 01. april 2019

Pevska revija »Primorska poje« je stara 50 let! Častno pokroviteljstvo nad letošnjo revijo je prevzel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Slavnost ob tem jubileju je potekala v nedeljo, 3. marca 2019, v portoroškem avditoriju.

Pevska revija »Primorska poje« je stara 50 let! Častno pokroviteljstvo nad letošnjo revijo je prevzel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Slavnost ob tem jubileju je potekala v nedeljo, 3. marca 2019, v portoroškem avditoriju.

Predsednik je v govoru poudaril tako regijski kakor državni in celo mednarodni pomen revije, ki je po njegovih besedah unikatna ter zgled in navdih drugim, a obenem po tradiciji in obsegu brez primere.

»Pol stoletja je povezovala Slovence na obeh straneh meje, prav tako pa se je zlasti v zadnjih desetletjih izkazala kot čudovit most prijateljstva, sožitja in strpnosti, najprej med slovenskim in italijanskim narodom, pa tudi z narodi na avstrijski in hrvaški strani tega dela Evrope,« je med drugim dejal Pahor.

Zvezi pevskih zborov Primorske je ob tej priložnosti izročil tudi pisno zahvalo predsednika Republike Slovenije, ki jo je prevzel njen predsednik Anton Baloh.

Slavnostni koncert je bil tudi priložnost za posebna priznanja zborom, ki so na reviji nastopali prav od njenega začetka, leta 1970. Anton Baloh je tako tudi v imenu ostalih soorganizatorjev revije, Zveze slovenskih kulturnih društev v Italiji, Zveze slovenske katoliške prosvete Gorica in Zveze cerkvenih zborov Trst ter Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, nagradil Moški pevski zbor Fantje izpod Grmade iz Devina, Moški pevski zbor Dragotin Kette iz Ilirske Bistrice, Vokalno skupino Lijak 1883 z Vogrskega, Moški pevski zbor Vasilij Mirk s Proseka, Moški pevski zbor Tabor z Opčin, Moški pevski zbor Fran Venturini iz Domja, Moški pevski zbor Valentin Vodnik iz Doline ter Moški pevski zbor Anton Klančič iz Mirna, ki je na koncertu tudi nastopil. Zanimivo je, da so izmed osmih nagrajenih zborov le trije s slovenske strani, ostali pa iz zamejstva, kar potrjuje bistvo čezmejnega sožitja in povezovanja.

Sedanji generaciji pevcev MoPZ Dragotin Kette je priznanje v ponos in posebno čast, saj prejeta plaketa za 50 nastopov – na prav vseh revijah od njenega začetka dalje – poudarja vztrajanje, tradicijo petja in obuja spomin na mnoge bivše pevce, ki so s svojimi glasovi utrli in zaznamovali pevsko pot zbora.

Ob tem se spominjamo tudi vseh dirigentov, ki so še posebej zaslužni, da je zbor neprekinjeno deloval ter sodeloval tako na revijah PP kot tudi na mnogih gostovanjih in priložnostnih nastopih.

Posebej je potrebno omeniti, da je med vsemi zbori le osem posameznikov, ki so prepevali na vseh 50 koncertih, in dva izmed njih sta Kettejevca še danes. Na prvi reviji PP v Kopru in na vseh naslednjih sta pela Drago Muha, bariton, in Lojze Fatur, drugi tenor. Bravo naši!

Letos bo MoPZ Dragotin Kette v okviru revije PP zapel na Črnem vrhu in verjamem, da se bomo izkazali, zapeli kot najbolje znamo in zmoremo terna koncu nazdravili tudi svoji 50. obletnici sodelovanja na tej najbolj prepoznavni in množični pevski manifestaciji.

Veseli smo, da smo del te lepe, dolge in uspešne zgodbe, ki ji še ni videti konca.

 

Predsednik zbora Marko Dujc

 

50 MPZ DKette1

Na prejšnjo stran