Mesec kulture pod drobnogledom Literarnega društva Ilirska Bistrica

Objavljeno dne 01. april 2019

Člani Literarnega društva Ilirska Bistrica smo v mesec kulture vstopili z literarnimi večernicami, ki so praviloma vsak prvi petek v mesecu.

Člani Literarnega društva Ilirska Bistrica smo v mesec kulture vstopili z literarnimi večernicami, ki so praviloma vsak prvi petek v mesecu.

Še pred vstopom v februar smo se 19. januarja v prostorih Krajevne skupnosti Prem poklonili našemu pesniku Dragotinu Ketteju. Njegovo obletnico rojstva smo obeležili z otroškim recitalom avtorice  Alenke Frank in zaokrožili z branjem nastalih pesmi in črtic izpod peres domačih literatov. Tudi tokrat ni šlo brez recitacije pesmi Na trgu. V enem od zapisov o življenju našega umetnika smo zasledili, da se je pesnik spraševal: »Zakaj sem bil v kapitlju?« Odgovor je preprost. Srečati je moral Angelo Smola, se zaljubiti vanjo in zaradi neuslišane ljubezni napisati svoje najlepše pesmi. Program je vodila Meta Frank,  nastopila pa sta tudi Moški pevski zbor Dragotin Kette in domači glasbenik Matjaž Perenič.

Sledil je 8. februar, ki ima posebno mesto v naši domovini. Na Prešernov dan smo se ljubitelji besede zbrali v Parku Seventeen, kjer smo ob kavi prebirali svoje stvaritve in dela drugih avtorjev. Ob tej priložnosti smo dobili nove zamisli, ki jih bomo uresničevali v tem letu.

V eni od prostih sobot, 23. februarja, smo se odpravili v Ljubljano v galerijo Cankarjevega doma na ogled razstave Ivan Cankar in Evropa. Razstava je bila res enkratna in izjemno bogata tako likovno kot literarno. Škoda, da se je konec februarja zaprla in vas ne moremo prepričati za ogled.

V društvu smo si zastavili veliko nalog. Podrobnosti vam ne bomo še razkrili, lahko pa napovemo Dan poezije,  Noč knjige,  Poletnice in še marsikaj. 

Literarno društvo Ilirska Bistrica

Dragica Marković

 

24 mesec kulture literatov2

Na prejšnjo stran