S kolesom v službo? Zakaj pa ne!

Objavljeno dne 26. julij 2022

Živite dva kilometra stran od delovnega mesta? Ste že pomislili, da bi se namesto v avtomobil raje usedli na kolo? Ne? Potem si preberite spodnjih nekaj razlogov, zakaj bi morda odkolesarili v službo.


 

Preden začnemo s podajanjem razlogov, zakaj bi se v službo podali s kolesom, preračunajmo razdaljo od domačega naslova do naslova delovnega mesta. Če ne veste, koliko kilometrov znaša vaša pot na delovno mesto, v Google zemljevide, na Najdi.si zemljevid ali v druge podobne aplikacije vnesite vaš domači naslov in naslov delovnega mesta in dobili boste podatek. Pomnožite ga kar dva in dobili razdaljo, ki jo boste prevozili v dnevu za prihod in odhod na delovno mesto.

 

Ali znaša vaša pot v službo do dva kilometra? Če da, potem ste ravno vi tisti, ki mu je oziroma ki ji je ta prispevek namenjen! Mimogrede, strokovnjaki iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pravijo, da je razdalja, ki jo lahko opravite s kolesom v službo, še nekoliko daljša. Kolo naj bi bilo najprimernejše prevozno sredstvo do 5 kilometrov.

s kolesom1

 

Poglejmo si tri glavne razloge, zakaj bi se podali v službo s kolesom.

 

Razlog številka 1: skrb za dušo in telo

Če živite na primer dva kilometra stran od službe, boste dnevno za prihod in odhod na delo prevozili štiri kilometre. V enem mesecu bi vaša prevožena razdalja znašala 120 kilometrov, v letu pa kar 1440 kilometrov. Lahko si že predstavljate, kako bi se to poznalo na vašem mišičnem tonusu. Vendar vožnja s kolesom ne prinaša le pozitivnih rezultatov na vašo postavo, temveč še veliko več! Gibali se boste na svežem zraku, v službo boste prišli polni zagona, z nasmehom na obrazu, strokovnjaki pa pravijo tudi, da boste lažje prenašali stres.

 

Razlog številka 2: prihranili boste čas in denar.

Še eden od pozitivnih učinkov, ki jih prinaša vožnja s kolesom, je prihranek denarja in časa. Namesto da bi kurili gorivo in s tem denar, boste kurili kalorije in vam doma, ko boste imeli še druge opravke, ne bo treba iskati še časa za rekreacijo. To boste opravili kar na poti v službo in ob povratku domov. Sploh pa, ali se vam ne smili avtomobil, zlasti tisti z dizelskim motorjem, za opravljanje tako kratke razdalje? Ena od nevarnosti, ki zaradi voženj na kratke razdalje grozi sodobnim avtomobilom z dizelskimi motorji, je zamašitev filtra trdnih delcev. V tem primeru se lahko zgodi, da bo vaš avtomobil obstal.

 

Razlog številka 3: skrb za okolje

Spodbujanje vožnje s kolesom ni le trenutni modni trend, temveč gre za evropsko gibanje ohranjanja okolja. Prevelike emisije izpušnih plinov že najedajo naše zdravje in okolje. Ker je varna kolesarska infrastruktura eden od glavnih razlogov, da ljudje kolesa ne sprejmejo kot vsakodnevno prevozno sredstvo, se je Občina Bistrica zavezala, da bo vlagala v varno kolesarsko infrastrukturo. Občina sodeluje v Interregovem projektu SABRINA [AR1] v pripravi metodologije ocenjevanja kolesarske infrastrukture in načrtuje manjkajočo povezavo med Trstom in Reko. Leta 2016 je bil zgrajen kolesarski pas na Bazoviški in Gregorčičevi cesti, v prihodnje pa se bo zgradil tudi kolesarski pas po Vilharjevi cesti. Tako bo vaša pot v službo s kolesom na teh delih prometnih površin še varnejša.

 

s kolesom2

 

Da je na kratke razdalje mogoče priti s kolesom v službo, dokazujeta Tamara in Boštjan, uslužbenca Občine Ilirska Bistrica, ki na delovno mesto tako rekoč redno prihajata s kolesom. Zakaj?

 

Tamara Janičijević

Vožnja s kolesom mi predstavlja rutino, svobodo in srečo. Za prihod na delovno mesto ali po opravkih po mestu niti ne razmišljam o uporabi avtomobila, temveč se preprosto usedem na kolo in se odpeljem.

 

Boštjan Primc

Rad prihajam v službo s kolesom. Namesto, da bi za dva kilometra, kolikor znaša pot, vžgal avto, raje sedem na kolo, naredim nekaj zase, za svoje telo, dušo in okolje. V službo prispem ob enakem času, kot če bi se odpeljal z avtomobilom.

 

s kolesom3

 

Torej … Smo vas prepričali? Ne še? Imate pomisleke glede oblačil, vremena in sploh, če ste vi res prav oseba za na kolo?

 

Potem naj vam povejmo, da se za vožnjo na kratke razdalje še vedno lahko elegantno uredite, poleg tega pa boste na kolesu še toliko bolj v koraku s časom in zgled vsem ostalim, tako kot sta Tamara in Boštjan. Če ste v dvomih glede vremena, poglejte zjutraj vremensko napoved in se temu primerno pripravite. Če je napovedano slabše vreme, vzemite s seboj palerino in se obujte v obuvala, v katerih vam ne bo preveč drselo. Vendar tudi če se boste podali v službo le v suhih dneh, bo to že pohvale vredno. Naredili boste že veliko za svoje zdravje, dobro počutje in okolje ter prihranili nekaj denarja. Naj dodamo še, da je kolesarjenje primerno za vse, moške in ženske, otroke, za vse starostne skupine in tudi za tiste, ki smo manj športni tipi. Torej tudi za vas!

 

Pa še nekaj. Kaj potrebujete, če se boste v službo podali s kolesom?

 

Na prvem mestu je seveda kolo, ki je brezhibno in z vso opremo. Nasvete za pripravo kolesa je pripravil bistriški kolesar, Robi Jenko. Najdete jih tukaj[AR2] .

 

Na drugem mestu so primerna oblačila in obutev.

 

Na tretjem mestu je nahrbtnik in/ ali košara, da boste lahko varno prevažali svoje stvari.

 

In še nekaj!

 

Varnostna kolesarska čelada. Kljub temu, da je ta obvezna le do 18. leta starosti, je priporočena tudi za starejše voznike. Obvarovala vas bo tam, kjer boste najmanj pričakovali.

 

s kolesom4

 

 

Torej … S kolesom v službo? Zakaj pa ne!

 

 

 

Aneja Rože,

Občina Ilirska Bistrica

 

logo evropski teden mobilnosti črke

 

logo evropski teden mobilnosti

 [AR1]https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/SABRINA

 [AR2]https://www.youtube.com/watch?v=GBQUnMOeJW4&t=475s.

 

Na prejšnjo stran