Evropski teden mobilnosti 2022: Trajnostno povezani

Objavljeno dne 13. julij 2022

Letošnja tema Evropskega tedna mobilnosti 2022 je povezanost. Po več mesecih izolacij in omejitev, ki smo jih bili kot svetovna družba deležni v času pandemije koronavirusa, se lahko ponovno družimo in srečujemo v mestnem jedru, na ulicah, barih, prireditvah … K boljši povezanosti ljudi in krajev vpliva tudi bolje povezan javni promet. To je tudi ključni poudarek Evropskega zelena dogovora Evropske komisije. Strategija trajnostne in pametne mobilnosti zahteva tudi boljše povezave med odločevalci, ponudniki storitev, urbanisti in ljudmi.

Promet je drugi največji povzročitelj onesnaževanja v Evropi. Emisije domačega prometa v Evropski uniji so se med letoma 2014 in 2019 povečale za 0,8 %. Da bi dosegli do leta 2050 nič neto emisij toplogrednih plinov, je nujno, da se vsi deležniki med seboj povežemo, sodelujemo in znatno prispevamo k zmanjšanju emisij mobilnosti. Začrtan cilj še dodatno ogrožajo krize, kakršna sta koronavirus in ruska invazija na Ukrajino.

Občina Ilirska Bistrica se je tudi letos prijavila na razpis Evropskega tedna mobilnosti, s čimer želimo prispevati majhen, a pomemben kamenček v mozaiku trajnostne mobilnosti. Vabimo vas, da do septembra, ko bo Evropski teden mobilnosti potekal, spremljate našo občinsko spletno stran, na kateri vas bomo obveščali in spodbujali k trajnostni mobilnosti.

Vabljeni tudi k ogledu letošnjega videa o Evropskem tednu mobilnosti: https://youtu.be/CwX7MxvrqFs.

trajnostna mobilnost

Na prejšnjo stran