Edinstvena lesena obličja

Objavljeno dne 08. februar 2017

»Leseno obličje je posebnost naše skupine, ki ga ne pozna nobena druga skupina« je enkratnost Hrušiških škoromatov izpostavil njihov predsednik Marjan Poropat na otvoritvi razstave v njihovo čast v galeriji Doma na Vidmu.

Medtem ko si škoromati iz sosednjih vasi Podgrad in Obrov obraz namažejo s sajami, si Hrušičani nadenejo maske, ki so nekaj posebnega. »Zelo težko smo prišli do njih, saj je bila le ena ohranjena maska iz 60-ih let razstavljena v ljubljanskem Etnografskem muzeju. Dolgo časa smo jih prosili, da naj nam jo posodijo, da bi mi naredili nekaj podobnega« je ohranjanje izvornih mask opisal predsednik Marjan Poropat. Izdelave mask iz lipovega lesa in jelše se je lotil domačin Dušan Štrancar, ki maske izdolbe, obdela in okrasi ter pobarva z naravnimi materiali. Barve so mineralne, zato ne poškodujejo kože. Za obrvi in brke na maski pa uporabi ščetine konjskega in kravjega repa, ki pa se ju vse težje dobi. »Te maske mi predstavljajo osebni izziv, saj se poskušam vživeti v osebe, ki so izdelovale ta obličja« je svoje navdušenje nad izdelavo pustnih mask pojasnil Dušan Štrancar.

Po ohranjenih virih škoromati veljajo za najstarejše maske na Slovenskem, saj naj bi se v Brkinih pojavile pred več kot 700 leti. Hrušiški škoromati so kot nosilci enote škoromatija vpisani v Register žive kulturne dediščine od leta 2012. Tradicija škoromatenja se je v Hrušici prenašala iz generacije v generacijo. Člani skupine zvesto sledijo starodavnemu izročilu in v svoje vrste ne sprejmejo pripadnic ženskega spola. Dekleta in žene imajo glavno vlogo pri izdelavi rož in čudovitih kap ter pri šivanju kostumov, povorko pa sestavljajo izključno fantje in možje iz domače vasi. Hrušiški škoromati se predstavljajo na poberiji, pobiranju darov in drugih prispevkov v domači vasi, ki poteka na pustno soboto, gostujejo pa tudi na znanih pustnih sprevodih in karnevalih po Sloveniji in v tujini. Že dvakrat so zastopali slovenske barve na velikih karnevalih etno skupin Evrope v Nemčiji in enkrat v Italiji, z veseljem pa sodelujejo tudi na Ptujskem karnevalu ter v povorki domačega karnevala Pust je pršu.

Za popestritev otvoritve razstave s čudovitimi fotografijami kronološkega pregleda Hrušiške škoromatije, ki si jo lahko ogledate vse do pepelnične srede v galeriji Doma na Vidmu, sta poskrbela umetniški vodja galerije Rajko Kranjec s svojo izčrpno predstavitvijo ter nadarjeni mladi harmonikar Gašper Fabjančič, ki je presenetil s pustnimi vižami.

 

Na prejšnjo stran