Akvareli Cerkničana v bistriški galeriji

Objavljeno dne 05. december 2016

Prvo soboto v prazničnem mesecu decembru, na dan kulture, so v Galeriji Doma na Vidmu v Ilirski Bistrici odprli razstavo akvarelov Janeza Dragoliča iz Cerknice. Razstava, ki ji je nadel naziv Zorenje, vsebuje 31 del, ki so nastala v drugi polovici tega leta. Tokrat razstavlja največ krajinskih motivov, potem cvetja in nazadnje jesenskih sadežev narave v času zorenja.

Janez Dragolič, vse življenje zaposlen pri Slovenskih železnicah, je svojo ustvarjalno pot začel že po končani poklicni šoli. Že takrat je dve leti obiskoval večerno šolo Ivana Roba v Ljubljani. Zaradi drugih obveznosti se z umetnostjo potem dolga leta ni več ukvarjal. Pred dobrimi desetimi leti se je spet navdušil za slikanje in se vpisal v ribniško slikarsko šolo Lice. Tam si je pridobil obilo znanja o slikarstvu in grafiki. V letu 2002 je ponovno začel s slikanjem in sodeloval pri ustanovitvi KUD Pa-leta Cerknica, katerega član je še danes. V okviru društva je obiskoval tečaje slikanja pod mentorstvom priznanih akademskih slikarjev. Je tudi član kulturnikov Krpan Cerknica. Na Vrhniki redno sodeluje s skupino akvarelistov, ki ustvarjajo pod mentorstvom mojstra akvarela Petra Lazareviča.  Sedaj ustvarja v akvarelu, akrilu, pojavljajo pa se tudi linorezi, lesorezi in jedkanice. Čeprav ima rad naravo, ki daje čudovite motive, najraje dela figure, predvsem pa portrete.

Do sedaj je imel štiri samostojne razstave, sodeloval pa je še na petdesetih skupinskih razstavah.

Janez Dragolič je v svojem prostem času tudi vnet čebelar in tudi zelo aktiven, saj zainteresiranim večkrat razkaže čebelarsko pot ob Cerkniškem jezeru.

Je pa tudi aktivni član Društva prijateljev železnic, ki delujejo na bistriškem. Tako se je otvoritve razstave udeležilo veliko članov društva, med njimi tudi gonilna sila društva Ivan Simčič, ki mu je ob tej priliki čestital in izročil priložnostno darilo za ves njegov nesebičen prispevek in delo, ki ga je do sedaj opravil. 

Sama prireditev, ki jo je vodil Rajko Kranjec, je bila bogato obarvana z glasbo in recitali. Glasbeni vložek sta prispevali Rebeka Hren Dragolič in  Eva Hren, Snežna Obreza in domačin Janez Škrlj pa sta prireditev pospremila s svojimi recitali.

Razstavo si lahko obiskovalci ogledajo vse do 4. januarja 2017.

Tekst in foto: Rajko Kranjec

razstava janez dragolič1

Janez Dragolič in Rajko Kranjec

 

Na prejšnjo stran