Dobri stari Mladinski klub Nade Žagar, že 50 let

Objavljeno dne 09. junij 2016

Ilirska Bistrica – Mladinski klub Nade Žagar letos praznuje 50. obletnico neprekinjenega delovanja. Okrogel jubilej kluba, ki je mnogim generacijam pustil močan pečat, so med 21. in 28. majem obeležili na glamurozen način, saj so v osmih dneh v Ilirsko Bistrico pripeljali različne vrste kulturnih in glasbenih umetnosti, ki so si jih obiskovalci ogledali brezplačno.

Začetek praznovanja se je začel z koncertom na vrtu Sokolskega doma. Slovenski stoner rockerji Carnavalso dobro ogreli publiko, nadaljevali so hrvaški surferji The Bambi Molesters, vrt pa je s plesom, zabavo in pozitvno energijo napolnil eden boljšjih slovenskih raperjev Klemen Klemen. »Odličen začetek praznovanja tega jubileja,« je bil najbolj pogost komentar iz publike.

Naslednji dan so mladi ulični umetniki zasedli pročelje kluba in mu dali novo podobo, novi grafiti so po dolgih letih zamenjali stare in klub je tudi na ta način dobil novo podobo. Dan za tem je bil po napornem delovniku v klubu na vrsti smeh. Štiri stand up komiki, lokalni Jernej Brvar ter gosti Žana PapičLukas Alexander in Rok Šklep so kljub slabemu vremenu dodobra nasmejali okoli 80 obiskovalcev, v torek pa nam ljubljanski Kralji ulice oz. njihova gledališka skupina z imenom Odpisani pripravili gledališko predstavo AjCegu, ki govori o nesmiselnosti današnje potrošniške družbe. Večer se je nadaljeval z koncertom free jazz skupine Kraški solisti in jazz rockerji Koromač.

S fotografijami so obudili zgodovino
Na dan praznovanja obletnice, 25. maja, so klubovci v dvorani Sokolskega doma odprli fotografsko razstavo 50 let delovanja MKNŽ. Vzdušje je bilo fenomenalno, saj so se razstave udeležili tudi prvi predsednik kluba Lado Ambrožič, takratni predsednik mladine in častni občan občine Ilirska BistricaAnton Prosen, pa prva ženska predsednica Zvonka Puglej in takratna aktivna članica Pavla Žnideršič. Po njihovih besedah je ideja kluba do danes ostala ista: »Če si kaj hotel imeti, si podjetja prosil za pomoč v materialu, izdelal si pa sam.«

Odprtje so z nekaj pesmimi popestrili Ante Upedanten Banda, pozneje pa si je 200 obiskovalcev premierno ogledalo film Mlada Nada, ki sta ga več kot eno leto kovala avtorja Manca Filak in Žiga Gorišek. Z čustvi nabiti obiskovalci so se po filmu preselili v klub, kjer so igrali (lahko rečemo domači) Ana Pupedan.

Po 34 letih spet na odru
Naslednji dan namenjen najmlajšim obiskovalcem kluba, saj so članice po vzoru delavnic Action Jackson pripravile delavnice izdelovanja lutk iz papirja in drugih materialov, okoli 80 otrok pa si je ogledalo tudi lutkovno-senčno predstavo Kamnosek. 27. maja so si na nekdanjem bazenu v parku Nade Žagar ogledali predstavo ene izmed redkih šolanih cirkusantk v Sloveniji in sicer zračni performance avtorice Dane Avguštin in glasbenika Tiernota, po predstavi pa so hiteli na koncert bistriškega benda Utrip, ki je na oder stopil po 34 letih. Vzdušje, ki so ga pričarali približno tristo obiskovalcem je bilo odlično. Koncert so nadaljevali Brencl Banda, slovenski etno kvartet, ki prihaja iz Bistrice ob Sotli.

Odmevna okrogla miza in koncert
Praznovanje so zaključili 28. maja. Popoldne so imeli okroglo mizo na temo delovanja in pomembnosti Mladinskega kluba Nade Žagar zAndrejem DujcomLeonom Rolihom in Igorjem Bašinom. Zgodaj zvečer so v klubu že nabijali lokalni rock’n’rollovci 100g’s. Koncert se je nadaljeval zunaj z hrvaškimi Messerschmitti, bosanskim kantavtorjem Damirjem Avdičem, punkrockerji Elvis Jackson, ki so z obiskovalci napolnili vrt Sokolskega doma. Večera še ni bilo konec, s pravo ognjeno poslastico so občinstvo ogrele še lokalne performerke Anke Piromanke, mariborski Muškat Hamburg so vzdušje še stopnjevali do koncerta francoskih veteranov punk rocka Burning Heads, ki nobenega od 800 obiskovalcev iz različnih slovenskih in hrvaških krajev niso pustili razočaranega.

Vidno utrujeni organizatorji so bili presrečni, da so odlično pripravljen dogodek izpeljali do konca brez težav. Odziv številnega občinstva jih je presenetil, zato so hrup prekinili z zahvalo in pozdravom v lahko noč. S čustvi nabiti obiskovalci različnih generacij, ki so se po dolgih letih srečale na istem mestu kot takrat, ko so ustvarjali, so še dolgo v noč kramljali, govorili anekdote, objemom in poljubom pa kar ni bilo videti konca.
 

MKNŽ

Na prejšnjo stran