Zimske delavnice v Dnevnem centru Sonček Ilirska Bistrica

Objavljeno dne 16. februar 2016

Dnevni center Sonček, ki deluje pod okriljem Centra za socialno delo Ilirska Bistrica organizira zimske ustvarjalne delavnice za osnovnošolske otroke v starosti od 6. do 11. let. Delavnice so namenjene otrokom, ki želijo aktivno preživljati prosti čas, se družiti in zabavati. Letošnje delavnice smo izvedli 15. in 16. februarja.

V ponedeljek nas je na sedežu DC Sonček, na Rozmanovi ulici 13, obiskal izkušen lovec Marijan iz Lovske družine Velika Bukovica. Po uvodnih spoznavnih minutah smo z zanimanjem pogledali različne nagačene živali, rogove divjadi in maketo lovske preže.   Videni predmeti so bili last lovca. S sabo je prinesel tudi pravo lovsko puško in lovski nahrbtnik. Odprto lovsko  puško so imeli otroci priložnost videti in otipati od blizu. Z zanimanjem so si ogledali tudi kaj se skriva v lovskem nahrbtniku. Ob zaključku druženja nas je s pomočjo knjige vodil po opisih in lastnostih živali. Ponedeljkova delavnica nas je popeljala v svet lova, kjer smo se naučili in spoznali kako postaneš lovec, katera pravila v naravi moraš upoštevati in kakšno opremo potrebuješ za lov. Lovcu smo se zahvalili za obisk in  nadaljevali druženje ob  izdelavi medvedkov iz usnja. V torek smo se s turistično vodičko Milojko sprehodili po mestu Ilirska Bistrica. Izjemno poučno in zanimivo jutro se je odvijalo po 'Guranjem kraju' našega mesta. Spremljali smo tok potoka Sušec in Bistrica.

soncek1

Posebej privlačna točka ogleda so bile tako imenovane 'Bistriške benetke', ki so dobile ime po značilni gradnji hiš. Naslednja ogledna točka po ulici navzgor je bila prva slovenska proizvodnja testenin- Pekatete. Poleg proizvodnje testenin je zapuščeno posestvo Antona Žnideršiča, tam nam je vodička izčrpno predstavila zgodovino posestva ter življenje Žnideršiča. Na poti smo si ogledali še Hodnikov mlin, kjer smo podrobneje spoznali geografsko karto 'Guranjga kraja' in potek pridelave moke.  V Kinderjevem parku smo se poslovili od vodičke in na sedežu DC Sonček tekmovali v kvizu 'Kdo več ve o Ilirski Bistrici'.

Na prejšnjo stran