Klub jadralnih padalcev Paljužin

 

Kluba jadralnih padalcev PALJUŽIN Ilirska Bistrica je bil ustanovljen  07.10.1995 in je  v samem začetku štel 13 članov. Z današnjim dnem je klub še vedno aktiven in z njim deluje 10 članov.

Za vse tiste, ki ne vedo kaj pomeni PALJUŽIN, naj povemo, da je to KRAGULJ v Novokrajskem narečju. S tem imenom smo želeli dati klubu neko identiteto oziroma pripadnost, ki bi bila značilna za naše kraje, hkrati pa bi na slikovit način prikazovala osnovno dejavnost kluba, to je letenje. Upamo, da smo z izbiro narečnega imena ptice pri tem uspeli. Pomembno je tudi to, da je v Il.Bistrico prodrl šport, ki se že v svoji osnovi povsem razlikuje od vseh drugih je pa po svoji lepoti in atraktivnost resnično nekaj posebnega. Poleg tega pa mislim, da je zelo pomembno tudi dejstvo, da bomo razen promocije tega športa pri nas lahko predstavili našo občino v širšem slovenskem prostoru na povsem nov način, saj se lahko pohvalimo, da imamo razen zelo ugodnih vremenskih pogojev tudi zelo lepe, žal še neodkrite terene, ki so zelo primerni za daljše prelete z jadralnimi padali.

Opis:

Jadralno padalstvo je šport, ki je v zadnjih letih postal zelo razširjen v Sloveniji. Poznamo ga kot rekreacijski in tekmovalni šport. Jadralno padalo je letalna naprava, s katero vzletimo s hriba. Jadralni pilot sedi v sedežu, ki je pritrjen na krilo z vrvicami.

Smer letenja pilot upravlja z rokami, v katerih drži dve komandni vrvici, ki sta pritrjeni na zadnji rob krila. Pri vlečenju komandnih vrvic se zaviha zadnji rob krila, zato se vzgon se na tem delu poveča, hitrost zmanjša in krilo se obrne v želeno smer.

Vsak jadralni pilot naj bi praviloma imel tudi rezervno padalo, ki je pritrjeno na sedež, v kateremu sedi. Na tem sedežu ima pilot še tako imenovani speed system (vrvice za spreminjanje vpadnega kota krila), s katerim uravnava hitrost letenja.

Vzletišča v naši občini so: Goljaki in Oslice nad Zabičami.

Vabljeni vsi zainteresirani za ta šport, da pokličejo predsednika kluba – Gregor Primc 040/799-863.

Pripravil: Tomaž Bubnič (051 674 138)

ar©tur