Ribiška družina Bistrica

Ribiška družina Bistrica iz Ilirske Bistrice je na društvenem in turističnem zemljevidu naših krajev prisotna že od leta 1947. Družina gospodari z ilirskobistriškim ribiškim okolišem v katerega spadajo reka Reka z vsemi njenimi pritoki ter jezeri Mola in Klivnik. Družina šteje približno dvesto članov, od tega 16 mladincev, 8 častnih članov ter 5 žensk.

V okviru družine poleg upravnega odbora deluje še vrsta komisij, ki vsaka posebej skrbi za nemoteno izvajanje zadanih programov (vlaganje in izlovi rib, delo z mladimi ribiči, ribiško - čuvajska služba, tekmovalna ekipa, urejanje in čiščenje okolja, administrativne zadeve, …). Družina ima v lasti tudi nekaj nepremičnin, kot so denimo ribogojnica v starem delu mesta v Ilirski Bistrici ter ribiška domova; prvi je Ribiški dom pod Sozami, druga pa ribiška koča Vreme v Vremski dolini pod vasjo Vremski Britof.

Da je ribolov tudi šport dokazujeta naši tekmovalni ekipi (članska, mladinska), ki že vrsto let z svojimi dosežki in prisotnostjo na tekmovanjih širita dobro ime družine in prepoznavnost naših krajev tako po državi, kot tudi izven njenih meja. Tekmovalna komisija ribiške družine organizira v sklopu svojega letnega programa več ribiških tekmovanj. Taka tekmovanja so na primer tekmovanje na najtežjo ulovljeno postrv, ki se odvija vsako leto 1. aprila na jezeru Klivnik ob otvoritvi ribiške sezone, ribiško srečanje članov RD, tekmovanje za pokal Bistrice, ribiški maraton, memorial ter druga tekmovanja v okviru lige v kateri tekmovalni ekipi tekmujeta. 

Reka Reka je največja slovenska reka ponikalnica. Izvira na nadmorski višini 720 metrov, na južni strani pobočja Snežnika na Hrvaškem, kot potok imenovan Velika voda  (Vela voda). Na svoji 47 kilometrov dolgi poti se vije mimo krajev Zabiče, Ilirska Bistrica, Prem, Ribnica, preko Vremske doline do Škocjana, kjer nato ponikne v Škocjanskih jamah.

Reka Reka je idealna destinacija za vse, ki si želijo doživeti enkraten ribolov v neokrnjeni kraški naravi in pri tem uživati v muharjenju prelepih soških in potočnih postrvi, ter njihovih križancev.

Vsem ljubiteljem športnega ribolova je na delu reke Reke v Vremski dolini, v dolžini dveh kilometrov (Fevžnarjev jez – Cerkvenikov mlin) na voljo muharski revir, kjer je ribolov dovoljen po načelu Ujemi in Spusti. V tem delu je reka Reka še posebej veličastna in bogata z vsemi vrstami postrvi. 

Jezero Mola se nahaja na obrobju Brkinov pod vasjo Soze pri Ilirski Bistrici. Razteza se v dolžini štirih kilometrov. V srcu neokrnjene narave, ki ga obdaja, daleč stran od mestnega trušča ga vsekakor morate obiskati.

Dodaten čar jezeru prav gotovo daje tudi Ribiški dom, ki stoji ob njegovi obali. V njem so na voljo tri sobe s sedmimi ležišči, toaletni prostori, kopalnica in dvorana namenjena družabnim prireditvam tudi večjih skupin.

Jezero ponuja edinstven in razburljiv ribolov krapov, amurjev, ščuk in smučev.
Z željo in v duhu športnega ribolova v okviru ribiške družine Bistrica deluje kraparska sekcija, katera temelji na načelu Ujemi in Spusti. V ta namen je na kraparsko - ribolovni trasi jezera urejenih petnajst ribolovnih mest.

Jezero Klivnik leži v osrčju Brkinov pod vasjo Tominje pri Ilirski Bistrici.

V dolžino meri tri kilometre. Jezero navdušuje z čudovito naravo in Vam ponuja trofejne ulove smučev ter vseh vrst postrvi.

Več o delovanju ribiške družine Bistrica najdete na spletni strani www.rd-bistrica.si

Prodaja turističnih ribolovnih dovolilnic:

Ribiški dom, Soze 15, Ilirska Bistrica tel.: 05 71 45 041
Bife na bencin. servisu Petrol, Vilharjeva c. 31A, Ilirska Bistrica tel.: 05 71 41 471
Koptex, trgovina Lovec, Bazoviška c. 25, Ilirska Bistrica tel.: 0571 41 706
Bess d.o.o., Zalči 3, Ilirska Bistrica tel.: 05 71 00 740
gostilna s prenočišči pri Zotlarju, Buje 3A, Vremski Britof tel.: 05 76 21 020
trgovina Rak, Škoflje 25, Vremski Britof tel.: 05 76 25 211
Mini pub, Kosovelov trg 3, Koper gsm: 031 654 012
ar©tur