Facebook

Pihalni orkester Ilirska Bistrica

Društvo pihalni orkester Ilirska Bistrica
Gubčeva 20
P.P. 26
Ilirska Bistrica

Predsednik društva:
Dirigent:

pihalni orkester.jpg

Godba na pihala je dokumentirano obstojala v prvih letih po prvi svetovni vojni. Utemeljeno pa predvidevamo, na osnovi nekaterih zapisov, da je obstajala že v čitalniškem času okoli leta 1870.

Zaradi raznih vzrokov kot so italijanska okupacija, vojna, pomanjkanje finančnih sredstev in kadrov ..., je delovala s krajšimi ali daljšimi prekinitvami. V letu 1996 pa se je v okviru glasbene šole rodil pihalni orkester pod taktirko prof. Josipa Grgasovića in začel javno nastopati.

Naslednje leto smo ustanovili Društvo Pihalni Orkester Ilirska Bistrica, ki deluje uspešno tudi danes. Društvo vključuje 50-60 mladih godbenikov, ki so vsi bivši ali sedanji učenci domače glasbene šole ter imajo redne vaje. Društvo prireja redne spomladanske in božično-novoletne koncerte. Redno tudi sodeluje na revijah kraških pihalnih godb ter državnem tekmovanju Zveze slovenskih godb, pa tudi sodeluje v tujini (Italija, Hrvaška).

V letu 2006 je društvo proslavilo 10 letnico s velikim promenadnim koncertom ob sodelovanju petih prijateljskih godb. Ob tem jubileju je izšla tudi knjižica o delovanju Pihalnega orkestra. Pihalni orkester se udeležuje tudi vseh večji prireditev v občini in izven nje (občinski praznik, vizita, pust in podobno). Društvo je leta 2007 tudi izdalo kroniko "Godbeništvo na Bistriškem" avtorja Vitomirja Dekleve.

Več o društvu lahko najdete na društveni spletni strani.

ar©tur