Sporočilo za javnost ob žledu in poplavah - 7.2.2014

datum: 07.02.2014

kategorija: Civilna zaščita

Poveljnik CZ Občine Ilirska Bistrica

Bazoviška 14

Ilirska Bistrica

 

Datum: 7.2.2014

 

Zadeva: Sporočilo za javnost

 

Po jutranjem ogledu razmer na Baču ugotavljamo, da se razmere v vasi umirjajo. Podtalna voda trenutno še vedno ogroža 6 objektov, pri katerih prihaja do zalivanja kleti. Vodo v kleteh nadzorujejo občani sami, ki po potrebi prižigajo potopne črpalke za izčrpavanje vode. Z umerjanjem razmer so se tako vzpostavili pogoji, ki jih občani lahko sami nadzirajo. Na terenu tako trenutno ni potrebno dežuranje gasilskih enot, ker vdori vode niso več tako intenzivni.

 

Delovanje večjega števila gasilskih enot trenutno ni potrebno zato razmere, z občasnimi obhodi nadzoruje lokalno pristojno gasilsko društvo iz Knežaka.

 

Za danes je predvidena dobava dodatnih 2.000 protipoplavnih vreč iz regijskega skladišča CZ za obrambo pred poplavami, ki bi nas lahko doletele preko vikenda ali v začetku naslednjega tedna. Aktivno se bo spremljalo tudi zajezitev vode pod vasjo Knežak, ki še vedno narašča in lahko ob izdatnih padavinah predstavlja potencialno nevarnost za izpostavljene hiše v Knežaku.

 

Če se bodo razmere tokom dneva še dodano normalizirale bomo verjetno, vsaj začasno prenehali z aktivnostmi štaba CZ. Štab bi tako ostal v pripravljenosti na domu in bi se aktiviral ob zaznani ogroženosti oziroma poslabšanju razmer na terenu.

 

Kot poveljnik bi na tem mestu izrazil zahvalo vsem enotam, ki so delovale in še delujejo na prizadetem območju v Občini Ilirska Bistrica. Posebna zahvala gre gasilskim enotam, ki so še enkrat več pokazale kako veliko je njihovo srce.

 

 

                                                                                             Poveljnik CZ Občine Ilirska Bistrica

                                                                                                                Janko Slavec

 

DSC01350.JPG

DSC01351.JPG

DSC01352.JPG

ar©tur