Gasilska vaja POŽAR V NARAVI 2010

datum: 20.10.2010

kategorija: Civilna zaščita

 

Gasilska vaja GZ Ilirska Bistrica »Požar v naravi 2010«

 

V soboto, 16. oktobra 2010, se je na vojaškem strelišču Bač med streljanjem Slovenske vojske zanetilo več manjših požarov, ki pa so se zaradi ugodnih vremenskih razmer in močnega severozahodnega vetra pričeli hitro širiti. Gasilska požarna straža je takoj ocenila situacijo in nemudoma alarmirala dodatne sile v Gasilski zvezi Ilirska Bistrica. Zaradi močnega širjenja požara so na pomoč poklicali vsa gasilska društva v občini in nemudoma vzpostavili operativni štab za vodenje velikih intervencij na ravni GZ Ilirska Bistrica. Na pomoč so poklicali tudi helikopter Slovenske vojske in dodatne sile iz sosednjih gasilskih društev ter enote občinske civilne zaščite.

 

To je scenarij, po katerem se je v soboto odvijala gasilska vaja »Požar v naravi 2010«. Večmesečno načrtovanje vaje je tako iz elaborata prešlo v realnost. Namen vaje je bil preveriti organiziranost, usposobljenost in delovanje operativnega štaba in gasilskih enot GZ Ilirska Bistrica ter preizkusiti njihovo sodelovanje z drugimi službami in enotami, ki so vključene v sistem zaščite in reševanja.

 

Vaja se je pričela v jutranjih urah z nastopom domače enote in se nato razširila na štiri sektorje delovanja gasilskih enot. Vsa koordinacija je potekala preko operativnega štaba, v katerem se je preizkusilo načrtovanje, vodenje, delovanje alarmiranja in radijskih zvez, sprejem in razporejanje enot ter delovanje administracije in logistike. Zaradi nedostopnosti terena je na vaji pri gašenju sodeloval tudi helikopter Slovenske vojske, kar je vajo še dodatno otežilo, saj je za seboj potegnilo kar nekaj načrtovanja in logistične podpore. Toda organizatorji vaje so požar uspešno pogasili in uspeli rešiti vse in celo še več, saj je na vaji prišlo tudi do nepričakovane situacije, ki je v operativnem štabu dodobra segrela ozračje. Vse gasilske enote so na terenu preizkušale taktične nastope skupin v požarnih sektorjih, medsebojno komunikacijo, komunikacijo s štabom, lociranje in prihod na požar ob uporabi zemljevidov ter sodelovanje s helikopterjem.

 

Na 800 hektarih, kolikor je približna površina vojaškega poligona, se je tako zvrstilo skoraj sto gasilcev s 16 vozili, ekipa z vozilom nujne medicinske pomoči, ekipa prve pomoči CZ Ilirska Bistrica, gorski reševalci, policija, helikopter Slovenske vojske, 25 gasilcev v operativnem štabu ter vabljeni gostje.

 

Vaja, ki je trajala dobre štiri ure, je uspela v vseh načrtovanih segmentih, kasnejša podrobna analiza pa bo pokazala morebitne potrebne spremembe in dopolnitve delovanja ter seveda dobre strani že obstoječih postopkov.

 

Erik Delost

 

 vaja bač 2010 - slika 1  vaja bač 2010 - slika 2  vaja bač 2010 - slika 3

Foto: Jaka Fidel

ar©tur