Sprehodite se

MAŠUN

Mašun leži na nadmorski višini 1024m, v objemu Snežniških gozdov. Predstavlja neko središče med občinami Ilirska Bistrica, Postojna, Cerknica, Pivka ter Loška Dolina. Značilnost pokrajine je brezkončen gozd smreke in jelke. Pozimi snežna oddeja spremeni pokrajino v idilično, skoraj pravljično podobo, ki jo lahko opazujemo med sprehodi, smučanjem na manjšem smučišču, na sankališču oz. teku na smučeh na utrnjenih tekaških progah. Ogledamo si lahko ostanke lovskega dvorca Schonborg, ki so ga imeli v lasti Waldenburgi oziroma sedaj ohranjen in obnovljen stolp. Na voljo so tudi sprehajalne poti, Mašunska gozdna učna pot, možnost kolesarjenja; bolj utrjeni pa se lahko odpravite na štiriurni pohod na Snežnik, katerega mogočnost lahko opazujemo tudi iz Anine skale na Mašunu. Tu je tudi gostišče, katero slovi po odlični lovski kuhinji.

 

Dostopnost:

Ljubljana-Ilirska Bistrica (80 km)
Iz Ljubljane se peljemo do Postojne po avtocesti, kjer jo tudi zapustimo. Zavijemo levo v smeri Ilirska Bistrica. Nato pot nadaljujemo skozi Matenjo Vas ter Prestranek do Pivke. Tu na križišču zavijemo levo proti Knežaku, proti vasi Koritnice, ter se do Mašuna peljemo približno še 12km.

 

Koper-Ilirska Bistrica: (60 km)
Iz Kopra se peljemo do Kozine, kjer zavijemo desno proti Podgradu (smer Ilirska Bistrica). Ko prispemo v vas Podgrad, v križišču zavijemo levo proti Il. Bistrici. Vozimo še deset kilometrov in prispemo v Ilirsko Bistrico. 

 

 Kontakt:

Gostišče Mašun, Erika Bolčina Antončič s.p.

Mašun 1, 6250 Ilirska Bistrica

Spletna stran: http://www.masun.si/

 

Dodatne informacije:

Občina Ilirska Bistrica

Bazoviška 14

6250 Ilirska Bistrica

E-pošta: tanja.sajina@ilirska-bistrica.si

E-pošta: ivan.simcic@guest.arnes.si

Telefon: 05/71 12 315

 

 

 

 

SVIŠČAKI

 

Počitniško naselje leži na višini 1204m, na planoti v osrčju Snežniških gozdov. So izhodišče za vzpon na Snežnik (1796m). Na Sviščakih obratuje planinski dom s ponudbo domačih jedi, poskrbljeno pa je tudi za nekaj malega prenočišč ter športne aktivnosti: balinanje, odbojka, izposoja koles. V zimskem času na Sviščakih obratuje smučišče z dvema vlečnicama, poskrbljeno pa je tudi za tek na smučeh in sankanje. Smučarska proga je dolga 0,6 km, sankaška pa 0,2 km. Možno je tudi turno smučanje iz Snežnika. Počitniško naselje trenutno šteje nekaj več kot 100 hišic.

 

Dostopnost:

Ljubljana-Ilirska Bistrica (80 km)
Iz Ljubljane se peljemo do Postojne po avtocesti, kjer jo tudi zapustimo. Zavijemo levo v smeri Ilirska Bistrica. Nato pot nadaljujemo skozi Matenjo Vas ter Prestranek do Pivke. Tu zavijemo desno in se skozi Ribnico, Dolnjo Bitnjo ter Topolc pripeljemo v Ilirsko Bistrico. Peljemo se skozi del mesta Trnovo ter na levo stran opazimo tablo Sviščaki.

 

Koper-Ilirska Bistrica: (60 km)
Iz Kopra se peljemo do Kozine, kjer zavijemo desno proti Podgradu (smer Ilirska Bistrica). Ko prispemo v vas Podgrad, v križišču zavijemo levo proti Il. Bistrici. Vozimo še deset kilometrov in prispemo v Ilirsko Bistrico. Peljemo se skozi del mesta ter opazimo tablo Sviščaki.

 

 

Oskrbnik:

Peter Škrabolje s.p.

Telefon: +386(0)51 613 601 ali +386(0)41 722 357

Spletna stran: http://sviscaki.primorska.com/

 

Dodatne informacije:

Občina Ilirska Bistrica

Bazoviška 14

6250 Ilirska Bistrica

E-pošta: tanja.sajina@ilirska-bistrica.si

E-pošta: ivan.simcic@guest.arnes.si

Telefon: 05/71 12 315

Spletna stran: http://sviscaki.primorska.com/

 

 

KETTEJEVA POT

 

Društvo Kettejeva pot je leta 2006 ob 130. Obletnici pesnikovega rojstva odprlo 9km dolgo pešpot, ki povezuje Trnovo v Ilirski Bistrici in Prem, torej kraja, ki sta neločljivo povezana s Kettejevo mladostjo. V Trnovem pri Ilirski Bistrici se je rodila Kettejeva mati Ana Valenčič, po domače Jejčkova, ter se po poroki preselila v osnovno šolo na Premu, kjer je kot učitelj služboval Vrhničan Filip Kette. Malemu Ketteju je mati umrla zaradi jetike, že ko je bil star štiri leta, oče pa v nižjih razredih gimnazije. Tedaj je za Dragotina začel skrbeti Janez Valenčič, materin stric, premožen trgovec iz Trnovega. Pot se začne izpred osnovne šole Dragotina Ketteja, nadaljuje se skozi Trnovo, kjer se sprehodimo mimo stare ljudske šole, kjer je nekaj časa poučeval Kettejev oče. Potem krenemo po Kettejevi ulici, kjer stojita rojstna hiša njegove matere in hiša, kjer je živel njegov stric Janez Valenčič. Iz mestnega primeža se izvijemo pri zaselku Rečica, kjer prečkamo most čez reko Reko in se po asfaltni cesti napotimo proti Zarečju. Od tam nas do konca trdega asfalta čaka le še dobrih 500 metrov, kjer čez potok Posrtev zavijemo desno in nadaljujemo po mirnem makadamu, kjer tako rekoč ni prometa. Hodimo po dolini Reke. Ko pridemo do Novakove domačije, smo približno na pol poti. Tu si lahko ogledamo Novakov mlin, če smo se seveda prej dogovorili z lastnikom. Pot nadaljujemo do Brejščkovega potoka, ki teče kar čez kolovoz, tako da ga moramo preskočiti. Pot se vzpne, pridemo na travnik, ter zavijemo levo v vas Smrje. Mimo cerkve nadaljujemo skozi vas do kapelice, kjer v križišču zapustimo asfalt in zavijemo levo. Med sadnim drevjem se precej strmo vzpnemo proti Premu. Ko pridemo na asfaltno cesto, ki vodi proti Obrovu, nas do začetka vasi loči samo še dober kilometer. Cerkev Sv. Helene obhodimo po levi strani in malo niže že pridemo do Kettejeve rojstne hiše. V eno smer bomo hodili približno tri ure.

 

Dodatne informacije:

Občina Ilirska Bistrica

Bazoviška 14

6250 Ilirska Bistrica

E-pošta: tanja.sajina@ilirska-bistrica.si

E-pošta: ivan.simcic@guest.arnes.si

Telefon: 05/71 12 315

Spletna stran: http://www.kam.si/slovenske_pespoti/kettejeva_pot.html

 

HISTORIČNO JEDRO MESTA ILIRSKA BISTRICA

Sprehod lahko začnete v centru mesta (˝Na placu˝), mimo mestne knjižnice Makse Samsa, vstavite se lahko v starem Hodnikovem mlinu (ogled po naročilu), sledite strugi reke Bistrice mimo starih mestnih hiš, približate se Vencinovi hiši, prečkate most in nadaljujete po ozki potki mimo struge do Sušca.

Sušec

V starem delu mesta Ilirska Bistrica je skrita stezica, ki vodi k izviru slapa Sušec, kateri priteče izpod gmote Snežnika Sušec je kraški izvir v apniških stenah, pada čez skočilnike v manjših slapovih. Pojavi se le ob večjih deževjih, medtem ko ob sušnem obdobju presahne. Ko je vode dovolj, se iz strme stene zliva vodna pahljača enega najlepših slapov, zelena podlaga mahu in belina razpenjene vode pa mu dajeta posebno milino.

Slap je najlepši v jesenskem in zimskem času, saj je takrat največ padavin. Ker pa je večina časa suh, pa je po tem dobil tudi ime. Iz Sušca se lahko peš povzpnemo le nekaj sto metrov po klancu, kjer pridemo do ostankov nekdanjega Bistriškega gradu Feistritz.

 

 

 

april
P T S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
<< mar april 2014 maj >>
Pust je prsu iObčina Projekti Register občinskih predpisov Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom Bistriški odmevi Zeleni kras Poroke na gradu Prem LAS za preprečevanje zasvojenosti